Meso i voće – neodoljiva kombinacija okusa

Većini na prvu možda nespojiva kombinacija, no meso i voće idealan su par. Zajedno tvore maštovita jela i nude paletu očaravajućih okusa. I dok ćete možda na prvu pomisliti kako je ova kombinacija dozvoljena samo u egzotičnim jelima, to i nije baš tako. Sjetite se samo dalmatinske pašticade, u ovom tradicionalnom jelu idealno se spajaju okusi govedine i suhih šljiva. Osim toga, na raznim ste platama zasigurno susreli kombinaciju pršuta i dinje ili možda čak slanine i suhe šljive.

pureci batak s karameliziranom kruskom
Copyright (c) 2020 Lunov Mykola/Shutterstock. No use without permission.

Perad i voće

Svaka će se vrsta peradi lijepo spojiti s voćnim okusima. No valja pripaziti na njihovu kombinaciju. Posebice ako pripremate piletinu čiji će nježan okus voće izraženog okusa lako zasjeniti. Pa tako uz piletinu poslužiti možete umak od naranče, a kuhana prsa lagano poprskati limunovim sokom. Osim toga piletinu, posebice prsa, pripremati možete s mangom ili jabukom u obliku curryja. A s jabukom će se izvrsno spojiti i puretina kojoj se ovo voće nerijetko dodaje prilikom pečenja. Pečena puretina će se jednako neodoljivo spajati s brusnicama, posebice njihovim džemom. A poznata pekinška patka nezamisliva je bez dodatka naranče. Divlju perad pripremati možete sa sušenim voćem u formi gulaša. Posebno će se dobro spojiti s okusima suhih šljiva, brusnica, ali i šumskog voća.

Crveno meso

Ne staje mesno-voćna kombinacija samo na peradi. Dapače, s voćem se sljubljuje i svinjsko meso. Pa ju tako možete spojiti sa slatkim jabukama i kruškama za aromatično pečenje. Ali dodati joj možete i breskvu i marelicu, najbolje u sušenom obliku. Svinjetinu u meksičkim tacosima možete spojiti sa svježim okusom ananasa. A jednako dobro se na pizzi ananas spaja s okusima svinjske šunke. Za govedinu već znate da se odlično spaja s aromom suhih šljiva, ali ju poslužiti možete i u kombinaciji s drugim voćem. Pa će se tako goveđe pečenje lijepo spojiti s breskvama i kruškama te slatkim grožđicama i brusnicama. Naravno, svako će se meso u salatama odlično sljubiti s kremastim avokadom, sjemenkama nara, ali i kiselim sokom svježe cijeđenih agruma. A kad je divljač u pitanju, kiselo-slatki okusi sušenog bobičastog voća nezamjenjiv su dio gulaša. Jer upravo je voće to koje daje svježinu okusa ovim teškim jelima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

argentiski steak