Maritozzo – talijanska slastica
Maritozzo, prekrasna poslastica podrijetlom iz Italije, slatko je pecivo nalik briošu, mekane i pahuljaste unutrašnjosti ispunjene kremom. Podrijetlom je iz talijanske regije Lazio i cijenjen je kao dio talijanske kulinarske baštine. Vjeruje se da naziv maritozzo potječe od talijanske riječi marito, što znači muž. Naime, prema lokalnoj predaji, mladići su nekad ove poslastice darovali svojim zaručnicama prvog petka u ožujku. Često su bile napunjene raznim darovima, poput nakita ili zaručničkog prstena.
Vrijedi probati
Maritozzo se obično spravlja od tijesta s maslacem, jajima i šećerom, što mu daje bogat okus i nježnu teksturu. Nakon što se ispeče do zlatasto smeđe boje, pecivo se prereže i izdašno puni svježim tučenim vrhnjem. Popularne su i varijante maritozza nadjevenih kremom ili džemom. Nadjev je ono što maritozzo čini uistinu posebnim, nudeći sočan kontrast laganom, pomalo slatkom tijestu.
Slatko i slano
Dok je klasični maritozzo i dalje najpopularniji, pojavile su se moderne varijante, uključujući i one s nadjevom poput kreme od vanilije ili čokolade. Čak i slane verzije punjene ricottom ili inćunima! U Rimu se maritozzo često jede kao poslastica za doručak, uz jak espresso. Kombinacija jednostavnosti i okusa koja donosi užitak čini maritozzo omiljenim zalogajem, hvatajući srž talijanske la dolce vita filozofije življenja - jednostavnih životnih užitaka.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.