Marinade za peticu – marinirajte sa stilom

Sočno meso s grilla ne bi bilo ni upola takvo da nema fantastičnih marinada. Mariniranjem meso dobiva mekoću i zadržava sočnost, a ona savršena pretvorit će ga u pravu deliciju. Tipična marinada sastoji se od ulja, kiseline i začinskog bilja, a svakom komadu mesa daje mekoću, sočnost i kompleksniju aromu. Pojedine marinade štite meso od isušivanja pri visokim temperaturama, dok druge razgrađuju bjelančevine i tako ga omekšavaju. Pečeni komad krtog mesa tako je manje žilav i čvrst.

Baza marinade bez soli

Temelj svake marinade čine ulje, ocat ili limunov sok, sol, papar i češnjak, a slobodno ih možete obogatiti i različitim začinskim biljem. Ipak, u marinadu nemojte staviti previše soli. Dok se marinira, sol iz mesa izvlači vlagu pa nakon pečenja takvi komadi mesa budu presuhi i “drvenasto” žilavi. Ako u marinadu stavite češnjak ili luk, pazite da prilikom pečenja oni ne ostanu na mesu. U protivnom će zagorjeti i dati gorak okus vašem roštilju.

I s vinom i senfom

Za manje komade svinjetine ili piletine koji imaju kraći rok pečenja, u marinadi možete koristiti umak od soje, smeđi šećer ili slatki liker od višanja. Kad marinirate meso divljači, govedinu, tamno meso peradi, svinjetinu, ribe i školjke u marinadu stavite crno vino, a za bijelo meso peradi odaberite bijelo vino. Od začina, s vinom se u marinadi dobro slažu timijan i ružmarin. Za svinjetinu, piletinu i junetinu u marinadu dodajte malo senfa, ljutih papričica i lovora. Malo drugačija, nešto egzotičnija marinada istočnih zemalja temelji se na dodavanju jogurta, narančinog soka, korijandra, cimeta, đumbira i češnjaka. Može odgovarati svim vrstama mesa.

Pazite na odabir posude

Nikako nemojte uzimati metalne posude za mariniranje jer kiseli sastojci marinade mogu reagirati s metalom i promijeniti okus mesa. Dok se meso marinira, držite ga u hladnjaku. Vrijeme mariniranja može varirati od pola sata prije pečenja za ribu, školjke i kozice pa sve do 24 sata za veće komade mesa, kao što su govedina, svinjetina ili divljač. Kod mariniranja, meso u posudi mora biti potpuno u marinadi. Stoga birajte posude odgovarajuće veličine. Imajte i na umu da marinade u kojima je bilo sirovo meso kasnije ne smijete koristiti kod posluživanja jela jer bi u njima mogli ostati komadići sirovog mesa. Ako je marinada s uljem, možete ju koristiti dok pečete meso kao premaz za dodatnu zaštitu od isušivanja na visokim temperaturama.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.