Kuhanje na pari za veću korist

Kuhanje je gotovo sastavni dio života većine ljudi. Proces je to kojim pripremamo mnoštvo jela i hranimo naša tijela. A osim kuhanja radi uživanja u okusima, kuhamo i kako bismo poboljšali prehrambena svojstva namirnica. No kuhanje je važno i kao zaštita od mikroorganizama koji mogu biti prisutni na površinama namirnica, ali i za lakšu apsorpciju hrane. Kuhanje, kao i pečenje tradicionalni su načini termičke obrade namirnica. Ali nisu uvijek učinkoviti kad je u pitanju očuvanje korisnih nutrijenata. Isprobajte ono na pari.

Gubitak nutrijenata

Iako važno za pripremu jela, kuhanje ima određenih nedostataka. Naime, kuhanjem određeni postotak vitamina i minerala prelazi u vodu u kojoj se kuhaju. Naravno, kad pripremate juhu to je itekako poželjno, ali ako kuhate samo povrće gubite dio korisnih namirnica. Pečenje u pećnici često je dugotrajan proces za vrijeme kojeg se također gubi određeni postotak vitamina i minerala iz namirnica.

Bolja opcija

Kuhanje na pari predstavlja najbolji način očuvanja nutrijenata, izvorne boje, teksture i sočnosti namirnica. Nešto niža temperatura pare bez dodavanja masnoća tijekom pripreme dopušta namirnicama da se kuhaju u vlastitom soku. I to bez pojačivača okusa poput soli. Takva termička obrada još će dodatno istaknuti njihov prirodni okus. Ovako možete kuhati gotovo sve povrće. No najpogodnije će biti brokula, prokulice, šparoge, mrkva i mahune. Ovo će povrće trebati u prosjeku 10 minuta pripreme na pari. A ako ga narežete na manje komade, vrijeme kuhanja možete smanjiti na pola.

Kuhanje na pari nije samo za povrće

Kuhanje na pari, osim za povrće, koristiti možete i za pripremu ribe. Ali i laganijih vrsta mesa, tijesta te čak žitarica. Svinjski kotlet ili pileći file izvrsna su mesna opcija za kuhanje na pari jer će zadržati svoju sočnost. A pripremate li knedle na pari, bit će mekane i rahle, a zrna riže neće se slijepiti pa zapeći na dnu posude.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.