Korisna alternativa

Agar agar – čarobni prah želiranja

Za svoju savršenu marmeladu, žele ili sufle, kreme i glazure, ali i guste umake i juhe možete koristiti uobičajenu želatinu. Ali postoji prirodna inačica želatine koja će vaše slastice i druga jela učiniti posve izvrsnima. Agar agar je prirodni prah koji se radi od crvenih algi. Vrlo je raširena i popularna namirnica u zemljama jugoistočne Azije.

Produžuje čuvanje jela

Agar agar nema određenog okusa ni mirisa i stoga je idealan kulinarski dodatak kako slanim, tako i slatkim jelima. Koriste ga kuhari diljem svijeta za zgušnjavanje juha, umaka i pudinga, pripremu sladoleda, deserta i slastica, ali i za čuvanje voća. Prah agar agara koristi se i za poboljšavanje probave jer u svojem sastavu sadrži do 80 % vlakana i skoro nema masnoća i bjelančevina. Osim vlakana, agar agar je također bogat željezom i jodom i ima izraženo antibakterijalno djelovanje, koje produžuje čuvanje jela pripremljenih s ovim sastojkom.

Zamjena za želatinu

Agar agar je čest dodatak vegetarijanskim i veganskim jelima kao prirodna zamjena za želatinu. Za razliku od želatine, ima snažnije djelovanje i zato ga treba koristiti oprezno i u puno manjoj količini. Tako samo jedna žličica praha agar agara zamjenjuje 8 žlica želatine. Agar agar za pripremu jela treba otapati u vrućoj vodi ili u nekoj drugoj tekućini s kojom pripremate svoje jelo. On je stabilniji od želatine i zadržava svoju čvrstu teksturu i na sobnoj temperaturi.  Možete ga koristiti kao zamjenu za želatinu u brojnim jelima, ali ipak se ne preporučuje kod pripreme jela s octom, čokoladom, špinatom ili rabarbarom jer njegova svojstva neće biti toliko djelotvorna kao s drugim namirnicama.

Količina određuje gustoću

Kad pripremate jela od tekućine s većim postotkom kiseline poput soka, dodajte malo više agar agar praha jer kiselina smanjuje svojstvo želiranja. Ovisno o tome kakvu gustoću jela trebate postići ovisit će i količina praha koju ćete dodavati. Količinom manjom od 1 grama praha na pola litre tekućine dobit ćete vrlo mekanu i kremastu teksturu. Jela će ispasti čvrsto želirana ako stavite 5 – 7 grama na 500 ml tekućine.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.