Korak po korak do galette bez greške
Voćne pite nikada nije bilo lakše pripremiti, osobito ako se vodite francuskom recepturom koja ne teži savršenstvu kad je u pitanju oblik, ali okus je sasvim druga priča. Popularne galette idealne su za proljeće i ljeto kad jagode, marelice, trešnje, bobičasto i drugo sezonsko voće možete jednostavno i brzo omotati u prhko tijesto i ispeći u ukusnu pitu. Galette se preporučuju i početnicima u pripremi slastica od tijesta jer su vrlo jednostavne, a osim kao desert, mogu se pripremiti i u slanim varijantama te poslužiti kao bilo koji obrok u danu. Prije svega, važno je usvojiti neke ključne savjete i izbjeći moguće pogreške.
Priprema i razvlačenje tijesta
Prilikom pripreme tijesta pazite da ne pretjerate s dodavanjem vode jer tijesto ne smije biti „pregnjecasto“. Osnovni sastojci koje trebate za pripremu tijesta su brašno, maslac, prstohvat soli, malo šećera i hladna voda koju je najbolje dodavati postupno. Mijesite sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete lako moći razvaljati. Vrlo je važno da tijesto razvučete dovoljno, odnosno da ne ostane predebelo jer bi korica bi mogla poprimiti gumastu teksturu, a cilj je da bude hrskava. Također nije poželjno niti da ga previše razvaljate jer bi moglo zagorjeti dok se nadjev ispeče onako kako treba. Idealno je da ga razvaljate na debljinu od 3 mm. Prije punjenja nadjevom obavezno tijesto stavite na papir za pečenje jer ćete tako lakše oblikovati galette.
Dodavanje nadjeva
Određeno voće može pustiti puno vode i naštetiti teksturi tijesta. Borovnice su super izbor za ovu pitu jer imaju dosta čvrstu opnu i ne puštaju toliko vode kao primjerice jagode i maline. To ne znači da njih trebate izbjegavati već je dobro dodati malo gustina prije punjenja tijesta. Druga opcija je kukuruzno brašno ili krušne mrvice koje se mogu posipati na razvaljano tijesto prije dodavanja delikatnog voća bogatog vodom i tako osigurati da tijesto bude savršeno hrskavo.
Oblikovanje rubova
Pozitivna je strana galetta da ne teže savršenoj formi. Rubovi tijesta savijaju se prema unutra, a ako ste postigli idealnu teksturu tijesta, ono će držati nadjev. Ne smije se mrviti, topiti niti imati grudice ili biti premekano. Galette je najbolje peći u pećnici na srednjoj razini rešetke. Obično je potrebno oko pola sata na 200 °C, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Brza pita od prhkog tijesta može se napraviti od bilo koje vrste voća, a po želji se prije dodavanja voća tijesto može namazati i slojem džema. Slani nadjevi mogu kombinirati meso i povrće poput tikvica, patlidžana i dr.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.