Kokice – omiljene grickalice svih generacija

Kokice su jedna od najpopularnijih svjetskih grickalica. Glavno su obilježje gledanja filmova, ali i prijateljskih druženja. A kako povjesničari misle, kukuruz kokičar bio je poznat i prije skoro pet tisuća godina. Naime, zrna kukuruza kokičara koji je posebna vrsta kukuruza od kojeg se pripremaju kokice, pronašli su u peruanskim grobnicama. I navode kako bez obzira na to što su starija od tisuću godina i dalje su toliko dobro očuvana da bi se mogla pripremati i danas.

Bitna je vlaga

Svojstvo kokica je da njihovo pucanje izravno ovisi o količini vlage u zrnima. Stoga držanje cijelih zrna kukuruza kokičara u hladnjaku nije preporučeno. Naime, hladnoća će isušiti vlagu u kukuruzu pa se takva zrna kasnije neće raspuknuti. Postoji i trik za domaću pripremu kokica, zrna namočite 10 minuta u vodi pa ih dobro osušite izvana. Nakon toga pripremajte ih kao inače. Takve će se kokice brže raspuknuti, a i na dnu posude će vam ostati manje neraspuknutih zrna. Međutim, idealno mjesto za čuvanje kukuruza kokičara jesu hladni i suhi ormari u kojima će duže zadržati svoju prirodnu vlagu.

Nutritivna vrijednost

Često se može čuti da konzumacija kokica i nije najbolje nutritivno rješenje za grickanje. No kokice same po sebi nisu baš loše. Naime, sadrže više bjelančevina nego što ih imaju brojne druge žitarice. Po količini željeza, kokice su čak ispred jaja i govedine. A vlaknima koja su nužna za reguliranu probavu, bogatije su od krumpira. Međutim, nutritivno problematičnima ih čine razni dodaci koje koristimo u njihovoj pripremi i začinjavanju. Stoga, ako želite nutritivno kvalitetnije kokice, izbjegavajte ih pripremati na masnoćama i začinite s minimalnom količinom soli.

Zanimljiva povijest kokica

U davnija vremena kokice su se u nekim zemljama Južne Amerike koristile kao nakit. Pa su tako žene raspuknuti kukuruz kokičar koristile kao ukras za kosu i kao dio ritualnih ukrasa i ogrlica. Zanimljiv povijesni podatak o kokicama dolazi iz SAD-a. Naime, za vrijeme Velike depresije kukuruz kokičar bio je jedina namirnica čija je prodaja rasla. A i danas su Amerikanci poznati kako najveći potrošači kokica. Procjenjuje se kako se u Americi godišnje pojede i više od 15 milijardi litara ovih voljenih grickalica.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.