Koji dio junetine i za što koristiti?

Odabrati savršen komad junetine za pojedino jelo ponekad nije lako, osobito kad ste tek kulinarski početnik. Krivi odabir ili način pripreme može rezultirati jelom koje možda neće ispasti onako kako ste zamišljali. Srećom, nije teško naučiti koji se dio junetine koristi za pripremu kojeg jela.

Vrat je idealan za pirjanje, pečenje i kuhanje, a ovisno o načinu pripreme, potrebna mu je duža termička obrada od 1,5 do 3 sata. Komad vrata s kosti bit će bolji za pečenje, a komad bez nje za pirjanje i kuhanje.

Lopatica ili plećka također je dobar dio junetine za pečenje na razne načine, ali i za kuhanje ili pirjanje u raznim varivima i gulašima. Iako će za njenu pripremu također trebati više vremena, rezultat će biti savršeno meko meso.

Rebra, kotlet i file

Juneća rebra su pogodna za kuhanje i pečenje, ali zahtijevaju dužu termičku obradu na nešto nižoj temperaturi.

Kotlet je jedan od najkvalitetnijih dijelova junetine. Pogodan je za pečenje na žaru, paniranje ili pripremu u pećnici. A njegova će aroma i tekstura doći do najboljeg izražaja ako ga pečete 5 do 10 minuta.

File je kao i kotlet potrebno kratko pripremati. Najčešće ga se peče na roštilju, a nakon pečenja poželjno je da kratko odstoji kako bi se temperirao. Njegova će idealna debljina biti 2 do 3 centimetra, a nakon pečenja u sredini mora ostati ružičast.

Juneći but

Juneći but dijelimo na nekoliko dijelova koji su pogodni za pripremu odrezaka, pohanje te pečenje na tavi ili na žaru. Šol i orah meki su komadi mesa koji traže kratku termičku obradu, a njihova je razlika da kod oraha prije pripreme morate odstraniti žilice. Ruža, najmekši dio junećeg buta, također se kratko priprema, a osim kao odrezak sa žara može se i pohati. Frikando je najtvrđi dio buta koji zahtijeva pripremu od dva do tri sata pa je zato najbolji za pirjanje ili pripremu u umacima.

Flam, prsa i koljenica

Potrbušina ili flam kojoj je potrebno dulje vrijeme pripreme idealna je za kuhanje i pečenje. Ovaj dio junetine savršen je i za punjenje raznim nadjevima.

Najljepši dio za pečenje svakako su prsa, koja možete i kuhati ili puniti raznim nadjevima. A ovisno o načinu, za njihovu će vam pripremu trebati od 2 do 4 sata.

Koljenica je prošarana masnoćom i žilicama pa je zato idealna za dugo pečenje. Najbolje dva do tri sata na niskoj temperaturi. No možete ju i pirjati u umaku.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.