Kesten – plod s tisuću lica

peceno kestenje
Copyright (c) 2017 Lesya Dolyuk/Shutterstock. No use without permission.

Dolaskom hladnih dana vraćaju se i omiljeni nam kesteni. Neodoljiv miris pečenih plodova budi posebno raspoloženje, a brojne slastice koje jedva čekamo isprobati u trenu otvaraju apetit. Iako ih najviše volimo zbog kreativnih načina pripreme, kesteni su prava riznica nutrijenata. Dolaze u nekoliko verzija (američki, kineski, japanski/korejski i europski), a onaj europski je najpopularniji. Također, nemojte ih zamijeniti s ukrasnim kestenjem koje je oblijeg oblika i nešto veće.

Kesten i nutrijenti

Možda je riječ o malenom plodu, ali kad je riječ o nutrijentima, itekako je velik. Posebno se ističe vitamin C pa je korisna namirnica za jačanje imuniteta. Uz njega, kesten sadrži i druge vitamine i minerale. Vitamini A, skupine B, E, minerali magnezij, cink, kalcij, željezo, mangan i bakar samo je mali dio raznolikog nutritivnog sastava. Uz to sadrži i proteine, ugljikohidrate, vlakna, a većinski dio masnoće su one nezasićene, poput oleinske i palmitoleinske. Zanimljivo je i da je kesten niskokalorična namirnica pa možete u njemu uživati bez grižnje savjesti, naravno, u razumnim količinama. S obzirom na to da ne sadrži gluten, čest je sastojak bezglutenskih jela, bilo kao brašno ili u nekom drugom obliku.

 

kestenje u vreci
Copyright (c) 2013 catalina.m/Shutterstock. No use without permission.
juha od kestena
Copyright (c) 2021 Katinkah/Shutterstock. No use without permission.

Sezona, čuvanje i biranje

Sezona kestena je između listopada i prosinca i tad su nutritivno najvrjedniji. Kod kupnje kestena vodite računa da su plodovi neoštećeni, bez rupica. Kad ih uzmete, morate osjetiti težinu. Svježe kestene čuvajte na tamnom i suhom mjestu, najbolje u košari ili spremniku u kojem će zrak moći neometano cirkulirati. Kestene možete i zamrznuti, pri tome ih ne morate čistiti, a smrznute ih možete i peći. Za bržu pripremu kestene možete očistiti i zamrznuti ili ih držati vakuumirane u soku.

Načini pripreme

Pečeni kesteni klasik su hladnih dana i omiljena grickalica. Uz pečene, obožavamo ih i kuhane, u pireu ili same. No kesteni nude puno, puno više. Sameljite ih u blenderu i koristite kao kremu za palačinke ili kolače, odlično se slažu s mesom, kao nadjev ili ukusan prilog. U Francuskoj su osobito popularni kandirani kesteni (marron glacé). Dodajte ih omiljenim salatama, dobro će se složiti sa zimskim povrćem poput prokulica.  Vrijedi isprobati i ukusnu juhu od kestena koja će vam otkriti sasvim nove okuse.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.