jelo s mladom koprivom

Kako pripremiti mladu koprivu

Za mladu koprivu možemo reći da je riječ o hranjivoj biljci. Kao njezine prednosti se navode vitamin A, C i K, kao i kalcij, željezo, magnezij i kalij. No ono što je možda zanimljivije jest kako se mlade koprive tretiraju u kulinarstvu i koje su sve njihove mogućnosti u tom pogledu. Vjerujemo da su danas idealna namirnica za one sklone eksperimentiranju u kuhinji i otkrivanju novih okusa i kombinacija.

juha od mlade koprive

Recepture od jutra do večeri

Ako ste ljubitelj smoothieja, već ujutro biste mogli pripremiti hranjivi tekući obrok koji uključuje i mladu koprivu, a za ručak preporučamo ukusnu juhu. Mladi listovi koprive koriste se u pripremi bistrih i kremastih, dobri su i za variva, umake koji pašu uz razna jela od tjestenine, rižota, dok u kombinacijama sa sirom mogu činiti ukusan nadjev za savijače i pite. U jednostavnijoj verziji obroka pripremite fritatu jer se i s jajima odlično nadopunjuju.

Svježa ili osušena

Ovu samoniklu biljku najbolje je brati daleko od grada i, naravno, uz pomoć rukavica. Birajte mlade listove, one koji još nisu počeli cvjetati. Sezona traje od travnja do kraja svibnja i obično su visoke oko 10 cm, a vama trebaju gornji dijelovi listova i vrhovi koje ćete kod kuće trebati dobro oprati i osušiti. Najbolje ih je čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku i konzumirati unutar dva dana. A ako ipak neće biti sastojak koji ćete trebati uskoro iskoristiti u kuhanju, najbolje da je osušite. Rasporedite koprive ravnomjerno na ravnu površinu, lim ili na papir za pečenje i sušite u toploj i prozračnoj prostoriji. Kad su osušene, pohranite ih u posudu s poklopcem i iskoristite za topli napitak unutar 3 mjeseca. Nakon toga bi se okus mogao početi gubiti.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

osusene mlade koprive u zdjeli