Svladajte umjetnost poširanja jaja: Korak po korak do savršenstva
Delikatna tehnika kuhanja jajeta koja rezultira mekim, nježnim bjelanjkom kojim je zaokružen savršeno tekući žumanjak. Za razliku od prženja ili kuhanja, poširanje zahtijeva kuhanje jajeta u kipućoj vodi, bez upotrebe ulja ili maslaca, što ga čini zdravijom verzijom za one koji paze na unos masti u organizam.
Tehnika za uspjeh
- Lonac od oko pola litre napunite dopola vodom, dodajte malo octa (nije obavezno, ali potpomaže zgrušavanje bjelanjaka) i pustite da voda lagano ključa, ali ne do kraja.
- Pažljivo razbijte jaje u zasebnu posudu kako bi žumanjak ostao u komadu kada jaje ubacite u vodu.
- U vodi žlicom napravite mali vir jer će to pomoći da se bjelanjak omota oko žumanjka.
- Vrlo sporo i oprezno ubacite jaje iz zdjelice u središte vira koji ste prethodno napravili.
- Kuhajte jaje 3 - 4 minute – za to vrijeme bi bjelanjak trebao postati konzistentan, a žutanjak ostati i dalje tekući.
- Rupičastom žlicom izvadite poširano jaje iz lonca i uživajte!
Savjeti
Najbolja poširana jaja pripremaju se od svježih jaja jer bolje zadržavaju oblik u vodi. Ako pripremate više od jednog jajeta, poširajte jedno po jedno jer u protivnom riskirate da se jaja međusobno zalijepe. Voda u loncu treba lagano krčkati, nikako ključati ili kipjeti.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.