Tri po irana jaja sa  umanjkom na bijelom tanjuru na mramornoj ploci i zlatnim vilicama
Copyright (c) 2021 RomanaMart/Shutterstock. No use without permission.

Svladajte umjetnost poširanja jaja: Korak po korak do savršenstva

Delikatna tehnika kuhanja jajeta koja rezultira mekim, nježnim bjelanjkom kojim je zaokružen savršeno tekući žumanjak. Za razliku od prženja ili kuhanja, poširanje zahtijeva kuhanje jajeta u kipućoj vodi, bez upotrebe ulja ili maslaca, što ga čini zdravijom verzijom za one koji paze na unos masti u organizam. 

Svje e po irano jaje koje se vadi iz lonca  upljikavom  licom
Copyright (c) 2018 Dale Clarke/Shutterstock. No use without permission.

Tehnika za uspjeh

  1. Lonac od oko pola litre napunite dopola vodom, dodajte malo octa (nije obavezno, ali potpomaže zgrušavanje bjelanjaka) i pustite da voda lagano ključa, ali ne do kraja.
  2. Pažljivo razbijte jaje u zasebnu posudu kako bi žumanjak ostao u komadu kada jaje ubacite u vodu. 
  3. U vodi žlicom napravite mali vir jer će to pomoći da se bjelanjak omota oko žumanjka. 
  4. Vrlo sporo i oprezno ubacite jaje iz zdjelice u središte vira koji ste prethodno napravili. 
  5. Kuhajte jaje 3 - 4 minute – za to vrijeme bi bjelanjak trebao postati konzistentan, a žutanjak ostati i dalje tekući.
  6. Rupičastom žlicom izvadite poširano jaje iz lonca i uživajte!

 

Savjeti

Najbolja poširana jaja pripremaju se od svježih jaja jer bolje zadržavaju oblik u vodi. Ako pripremate više od jednog jajeta, poširajte jedno po jedno jer u protivnom riskirate da se jaja međusobno zalijepe. Voda u loncu treba lagano krčkati, nikako ključati ili kipjeti. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Ciabatta sendvic s po iranim jajetom i slaninom