
Namirnice koje „podižu“ imunitet
U sezoni zimskih radosti, nažalost, dolazi i do neželjenih posljedica nakon uživanja u niskim temperaturama. Pad imuniteta i sve što to donosi možemo „popraviti“ hranom koja će ojačati imunitet i pomoći nam do dočeka toplijih temperatura.

Agrumi
Naranča, limun, limeta, mandarina, pomelo… Sve je to samo mali dio citrusne familije agruma koji su bogati vitaminom C. Osim što pomažu u smanjenju upala u organizmu, prepuni su antioksidansa i vlakana koja pomažu probavi, ali i vitamina B, magnezija i esencijalnih ulja.
Češnjak
Odavna je poznato kako je češnjak dobar za zdravlje srca i održavanje dobrog krvnog tlaka. No, uz to potpomaže apsorpciju cinka u organizmu, a on zauzvrat podržava rast i razmnožavanje stanica poput limfocita - koji su ključni za dobru obranu našeg organizma!


Kurkuma
Sadrži kurkumin, polifenol koji, dokazano je, ima protuupalna svojstva i mogućnost podizanja antioksidansa u tijelu koji se bore protiv upala. Dodajte malo kurkume u ohlađenu juhu ili varivo za dodatnu dozu okusa, ali i imuniteta.
Nar
Prepun je vitamina C, kao i koštica, a taj je vitamin savršen za održavanje imuniteta te općenito optimalnog nutritivnog balansa našeg organizma. Osim toga, nar obiluje vitaminima A i D koji nam nedostaju tijekom zimskih mjeseci jer nema puno sunca.


Masnija riba
Stanovnici mora koji su bogati omega 3-masnim kiselinama su losos, srdela, tuna, ali tu su i riječne ribe poput pastrve. Osim što blagotvorno djeluju na srce, pune su antioksidansa koji smanjuju oksidacijski stres stanica i tako djeluju protuupalno i poboljšavaju naš imunitet.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.