Kako peći roštilj?

Čim su se pojavile prve zrake proljetnoga sunca, javila se i želja za pripremom hrane vani na svima omiljenom roštilju. Sezona je tek počela, no prvi su gušti najslađi! Kako biste pripremili dobar roštilj, ne trebate puno truda. Najjednostavnija kuhinjska pomagala, dobra ploča i plamenik osigurat će vam da kvalitetno ispečete sve što poželite. Ipak, naizgled tako jednostavan proces ima bezbroj sitnih detalja koji će podići kvalitetu pečenog mesa ili povrća na neku sasvim novu razinu. Zanima li i vas u čemu tajna?

Marinada je bitna

Pripremu ili mariniranje mesa najbolje je napraviti dan prije pečenja. Jer što dulje stoji u marinadi, meso će više omekšati i doslovno neće biti sirovo, čak i ako ga slučajno ne ispečete do kraja. Za marinadu izaberite začine koji se dobro slažu s odabranom vrstom mesa, ali nemojte pretjerati jer neke mirodije ipak mogu biti prejake za određenu vrstu mesa. Senf, na primjer, nije uobičajen začin u marinadama, ali ako ga koristite, imat ćete sočno i mekano meso nakon pečenja. Svakako vodite računa o tome da ne zaboravite marinirano meso izvaditi barem 2 – 3 sata prije pečenja kako bi odstajalo na sobnoj temperaturi prije nego što ga stavite na zagrijanu rešetku roštilja.

Pažljivo birajte rešetku

Nije svejedno na kakvu rešetku ćete staviti meso. Ako prethodno nije dovoljno zagrijana, na mesu se neće uhvatiti slasna korica od pečenja, a na prevrućoj rešetki, pak, meso će samo zagorjeti. Dakle, prvo prikladno zagrijte rešetku pa je dobro nauljite kako se meso ne bi zalijepilo za metalnu površinu. Optimalnu temperaturu dobro zagrijane rešetke na roštilju možete provjeriti rukom – kad iznad rešetke dlan možete držati samo do tri sekunde.

Meso na roštilju ne bodite vilicom

Meso se na roštilju peče s dvije strane. Oni koji roštilj redovito upotrebljavaju, dovoljno su stručni pa znaju okrenuti meso samo jednom. Za sve ostale možda je čak i bolje da okrenu meso više puta kako ne bi izgorjelo. Inače, meso treba okrenuti na drugu stranu kad na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti mesa. Najbolje je da meso okrećete koristeći hvataljku i što manje ga bockajte vilicom. Svakim bockanjem meso ispušta sokove pa se može presušiti. Naravno, osim samog mesa, na roštilju možete ispeći i komade povrća koje volite.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.