Kako odabrati uskrsnu šunku po ukusu cijele obitelji?

Svinjski but, u komadu ili rezan, pripremljen na razne načine – kuhan u tijestu, usalamuren, sušen ili dimljen – sve je to šunka. Iako, danas je u ponudi cijeli niz odličnih varijacija koje su jednako ukusne. Nekima su čak i puno bolje od klasičnog originala. Koja je verzija uskrsne šunke idealna za vašu obitelj odredit će okusni pupoljci. Planirate li od šunke raditi neko posebno jelo ili je možda peći u kruhu također će usmjeriti vaš odabir.

Spremna za konzumaciju ili kuhana

Za razliku od klasične domaće sušene šunke, s kosti ili bez, industrijski obrađene šunke već su termički obrađene. To znači da se mogu odmah konzumirati ili radi boljeg okusa prokuhati uz dodatak začina po želji. Pri kupnji šunke, neovisno koju ste vrstu odabrali, pazite da nije premekana i da nema previše masnoće. Onu šunku koja nije rolana prije pripreme povežite konopcem da zadrži oblik. Njezino raspadanje tijekom rezanja izbjegnite omatanjem u aluminijsku foliju nakon pripreme i pritiskanjem težim predmetom kako bi ostala kompaktna.

Skinite mrežicu

Šunka u mreži je šunka od svinjskog buta oblikovana mrežom. Rolane šunke nisu od jednog komada, nego od više manjih dijelova buta povezanih mrežicom. Rolana lopatica formalno i nije baš šunka jer komad mesa nije od svinjskog buta, ali je ipak cijeli komad mesa. Savršen je odabir za ljubitelje masnog mesa, a mrežicu joj je potrebno skinuti dok je još vruća. Pečeni but je dio svinjskog buta koji je prethodno pečen u pećnici. 

Tijesto protiv isušivanja

Dimljena šunka radi se od dijelova svinjskog buta koji je tijekom obrade bio izložen dimu kako bi zadobio specifičan miris. Preporučujemo je svima koji vole posniju šunku. Mnogi je kuhari preporučuju za pečenje u lisnatom tijestu ili kruhu jer štite meso od dodatnog isušivanja. Oni koji pak vole sočnije meso neka biraju vratinu. Praška šunka je komad usoljenog svinjskog buta s kosti i kožom. Prepoznatljiva je po ovalnom obliku koji nastaje specifičnim tzv. praškim rezom.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.