palacinke s bananama

Kako iskoristiti prezrele banane

Banana je iznimno popularno voće koje se jede tijekom cijele godine. Iako ima puno ljubitelja svih generacija, nisu svi oduševljeni kad nakon nekog vremena poprimi smećkaste mrlje na kori i postane iznimno mekana, ali ponekad su baš takve idealni sastojci za razne delicije. Svaka faza zrelosti kod banane ima svoje prednosti, a korisno je znati da se i nutritivne vrijednosti mijenjaju dozrijevanjem. Plodovi koji još imaju zelenkaste tonove i iznimno čvrstu konzistenciju imaju niži glikemijski indeks, sadrže vlakna i stvaraju dugoročan osjećaj sitosti. U toj blago nezreloj fazi banane imaju više škroba, a manje šećera i djeluju poput probiotika.

banana bread

Što zrelije, to slađe

U svojoj  žutoj fazi banana je slađa, ima više antioksidansa i lakše se probavlja od blago nezrelih banana, dok je u smeđoj fazi najslađa, ima najvišu razinu antioksidansa i izvrsna je za pečenje kolača ili kruha jer doprinosi sočnosti biskvita, odnosno tijesta. Naravno, kruh od banana možete obogatiti komadićima čokolade, oraha ili grožđica, možete se odlučiti i za pripremu palačinki ili ukusnih muffina.

 

Ponekad je prezrela najbolja

Za smoothie i milkshakeove najbolje su prezrele banane jer pružaju idealnu kremastu teksturu bez imalo gorčine. Zahvaljujući slatkoći samog voća nema potrebe za dodavanjem šećera, tako da je i to prednost koju treba iskoristiti. Ako ste slabi na sladoled, brzo i jednostavno možete napraviti domaći tako da banane dobro usitnite u blenderu sve dok ne dobijete kremastu smjesu koju je potom potrebno staviti u zamrzivač. Ovakva verzija domaćeg sladoleda idealna je za sve one koji izbjegavaju gluten ili konzumaciju laktoze.

sladoled od banana
sladoled od banane i  cokolade

Mogu i na rešetku

Zašto ne biste u sezoni roštiljanja kušali nešto novo i drugačije. Sigurni smo da rijetko kad deserte pripremate na roštilju, a banane bi vas u ovoj varijanti mogle oduševiti jednostavnom pripremom i bogatim okusom. Banane možete razrezati po dužini i napuniti komadićima čokolade. Pecite ih na roštilju omotane u aluminijsku foliju 5 – 10 minuta na srednje jakoj vatri, odnosno dok se čokolada ne otopi, a kora poprimi crnu boju. Za maksimalan užitak poslužite pečene banane uz sladoled po želji.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.