jelo u tavi

Jela koja dobro ne podnose podgrijavanje

Ukoliko imate naviku kuhati malo više hrane za ručak kako bi ostalo i za večeru, ovaj tekst će vam posebno dobro doći jer nisu sve namirnice pogodne za podgrijavanje. Naprotiv, neke se ne smiju ponovno termički obrađivati jer grijanje potiče stvaranje opasnih spojeva koji bi mogli uzrokovati neželjene želučane i probavne smetnje, a ponekad nije sam proces zagrijavanja problem već neadekvatno zbrinjavanje ostatka ručka. Koje su eventualne pogreške u čuvanju jela i što je sve na popisu zabranjenog podgrijavanja otkrivamo u nastavku!

peceni pileci batci

Piletina

Riječ je o namirnici bogatoj proteinima, a proteini nažalost mijenjaju svoj sastav podgrijavanjem što može negativno utjecati na probavu. Ako se ipak odlučite na podgrijavanje jela, nemojte samo postići da je meso opet toplo. Važno je da svaki dio postigne visoku temperaturu kako bi bio što sigurniji za konzumaciju i to pod uvjetom da ste piletinu čuvali u hladnjaku odmah nakon što se ohladila. Naša preporuka je iskoristiti ostatke piletine za ukusnu hladnu salatu ili sendvič s kojima će rizik od želučanih poteškoća definitivno biti znatno manji.

Krumpir

Pogrijavanje skuhanog krumpira ne preporučuje se, osobito ako je duže vrijeme „boravio“ na sobnoj temperaturi. Naime, takvi uvjeti pogoduju razvoju i širenju bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljnije probavne poremećaje. Zato, kad pripremate krumpir, vrlo pažljivo odredite količinu za kuhanje ili jednostavno od ostatka pire krumpira odmah pripremite domaće njoke za neki drugi ručak.

kuhana riza u zdjelici
rizoto u tavi

Riža

Iako na prvi pogled izgleda nevino i djeluje bezazleno, riža se ne bi smjela podgrijavati jer sadrži bakteriju Bacillus cereus koja može preživjeti termičku obradu. Zapravo je, kad je riža u pitanju, ključna ispravna pohrana u hladnjak odmah nakon pripreme jela i objeda. Naime, riža ne smije dugo biti na sobnoj temperaturi jer to omogućava razvijanje bakterije koja lako može preživjeti proces kuhanja. Nikako nemojte držati rižoto na sobnoj temperaturi više od sat vremena. Ako ste sve učinili kako treba i odlučili joj odlučili pružiti drugu šansu, podgrijavajte dovoljno dugo da svako zrnce bude vruće!

Gljive

Neovisno o tome o kakvoj je recepturi s gljivama riječ, jeste li pripremili domaću krem juhu, omlet, rižoto ili umak za prilog uz meso, riječ je o delikatnoj namirnici koju ne bi trebalo podgrijavati jer može izazvati nepoželjne probavne probleme. Slično kao i s piletinom, gljive su namirnica bogata proteinima. Prilikom podgrijavanja dolazi do promjene u njihovoj strukturi što može izazvati smetnje u probavnom traktu, kao i nepoželjne grčeve. U svakom slučaju preporučuje se pojesti jelo s gljivama isti dan kad se i pripremi, a ako ste se unatoč upozorenjima odlučili malo riskirati jer hladna jela jednostavno nemate naviku jesti, obavezno podgrijte jelo s gljivama na temperaturi većoj od 70 °C.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sendvic s gljivama