Probajte drugačije: japrak sarma!

Japrak je turcizam, a znači: list, ali to je ujedno i naziv vrlo ukusnog jela, vrste sarmi umotanih u list vinove loze ili, češće, raštike. Sarma ili dolma se u Turskoj i Grčkoj tradicionalno mota u listove vinove loze, dok se u Hercegovini i zaleđu naše Dalmacije mota u listove raštike. Raštika je biljka nalik blitvi, ali ima gorči okus i poznata je po tome što, kao i blitva, raste u vrlo oskudnim uvjetima.  

Loza ili raštika

Želite li napraviti japrak sarmu, rabite mljeveno juneće meso i pancetu. Također, listove raštike, odnosno vinove loze, potrebno je prethodno blanširati kako bi se ublažila njihova tvrdoća, odnosno gorčina. Nakon toga, mješavinu mesa i riže stavljajte na listove i smotajte ih baš kao i sarme s kupusom. Ostatak postupka je gotovo isti, višak listova razrežite na trakice, baš kao i kupus, kuhajte i naposljetku uživajte u svojem japraku, odnosno dolmi. Ako budete kuhali verziju iz Grčke, dolme motajte u listove vinove loze, ali njihova veličina treba biti debljine palca. Japrak, pak, može biti veličine klasičnih sarmica.  

Zapecite i poslužite

Ako se želite držati tradicije, u nadjev za japrak stavite metvicu, a smotuljke možete i zapeći u pećnici. To je, naime, tradicionalni način! Također, kada je riječ o hercegovačkoj inačici jela, nemojte japrak posluživati s krumpirom, nego s mileramom ili kiselim mlijekom. Prilikom kupnje ili branja raštike, birajte mlade listove jer će biti manje gorki te će cjelokupni okus biti blaži. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.