Iznutrice: zašto im treba dati šansu

sendvici s domacom pastetom od pilece jetre za dorucak na drvenoj dasci za rezanje
Copyright (c) 2015 Ekaterina Kondratova/Shutterstock. No use without permission.

Mnogo je onih koji zaziru od iznutrica jer je riječ o mesu unutarnjih organa životinja koji nisu baš atraktivni, osobito ako pričamo o vanjskom izgledu namirnice. S druge strane, razlog zašto bi im trebalo dati priliku za stolom jesu njihova vrijedna nutritivna svojstva, jednostavna i brza priprema te raznovrsnost jela koju omogućavaju. Ova vrsta mesa sadrži proteine, vitamine skupine B, željezo i cink. Pri kupnji jetrica, bubrega, pluća, srca, slezene, želuca i drugih iznutrica treba prije svega inzistirati na njihovoj svježini i porijeklu. Po mogućnosti kupujte iznutrice mladih životinja. Iznutrice se ne zamrzavaju, a najbolje ih je konzumirati na isti dan kupnje. Do pripreme jela obavezno ih čuvajte u hladnjaku. Jetrica i plućica na kiselo, gulaši i paprikaši od svinjskih iznutrica ili recimo teleći bubrezi u vinu samo su neke recepture tipične za ovu vrstu mesa, ali ima i još poznatih delicija i kultnih recepata kojima bi svakako trebalo pružiti šansu.

Najpoznatiji specijalitet

Širom poznato tradicionalno jušno jelo, tripice ili fileki rade se od raznih želuca, najčešće goveđih ili janjećih. Priprema podrazumijeva kuhanje dok se ne dobije tekstura slična gulašu, a osim temeljito očišćenih želuca narezanih na trakice dodaju se luk i slanina te začini po volji. Jelo je to koje sadrži proteine i dugo će vas držati sitima. Nekad su u ovom jelu uživali težaci i radnici, a danas su tripice nerijetko dio ponude u restoranima.

Crostini s pastetom od govede jetre, grancicama timijana i staklenkom pastete
Copyright (c) 2018 SMarina/Shutterstock. No use without permission.

Svestrani karakter jetre u kuhinji

Od svih iznutrica, jetrica su nekako najviše prihvaćena u domaćinstvima. Naglo pržena na tavi ili u saftu odlično prijaju uz palentu ili pire krumpir. Neovisno o odabiru, pileće, teleće, janjeće, svinjske ili guščje. Riječ je o izvrsnom izvoru esencijalnih aminokiselina, proteina, vitamina i minerala. Jetrica se mogu jesti samostalno i poslužiti samo uz nasjeckani luk, a mogu se dodati u drugo mljeveno meso i pripremiti prema recepturi za bolonjez. Ako ih se pomiješa s grizom, dobiju se ukusne knedle za juhu ili gulaše. Pašteta od guščje jetre nije samo francuski specijalitet već i zvijezda njihove gastronomije. Priprema se uglavnom za posebne prilike, teksturom namaz podsjeća na maslac i ima vrlo bogat okus. Za paštetu je najprije važno jetrica dobro očistiti od svih žilica, a zatim se peku u keramičkim posudama ili zamotane u foliju. Niska temperatura je važna jer se guščja mast brzo topi. Marinada prije pečenja obično uključuje sol i papar te malo slatkog bijelog vina. Kad je gotova, pašteta se stavlja u hladnjak na hlađenje, a spremna je za konzumaciju za tri do četiri dana. Zbog bogatog okusa, ova pašteta često se poslužuje uz slatke dodatke poput raznih marmelada ili uz voće.

Od delicija treba još navesti tzv. bijele bubrege koji su zapravo testisi, po mogućnosti bikovi. Priprema ove neobične delicije nije zahtjevna. Obavezna je marinada od bijelog vina, malo limunove kore i 2 – 3 češnja češnjaka. Zatim je potrebno staviti pirjati malo luka i dodati narezane dijelove mariniranih bubrega, odnosno testisa. Jelo se može poslužiti sa širokim rezancima ili drugim toplim prilogom po želji.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.