kolac s makom i bobicastim vocem

Iskoristite mak na kreativan način

Iako je prva asocijacija na mak makovnjača i razni pekarski proizvodi, riječ je o sastojku koji se može primijeniti u različitim recepturama, a ne samo u desertima ili spomenutim pecivima. Sitne sjemenke sive, odnosno plavosive boje dobar su izvor prehrambenih vlakana, folne kiseline, vitamina E, tiamina i brojnih minerala poput bakra, kalcija, magnezija i željeza. Ipak, od svih posebno treba istaknuti mangan kojeg ima najviše i koji je koristan za zdravlje kostiju. Mak se koristi u kulinarstvu od davnina i dobro ga je uključiti u jelovnik jer poboljšava zdravlje probavnog sustava. Osim toga, sadrži zdrave masnoće kao što je oleinska kiselina i polifenole, mikronutrijente koji pozitivno utječu na krvožilni sustav.

mlijeko s makom u staklenci

Kvalitetan i ukusan dodatak jelima

Za Europu je karakterističan plavi mak, dok je u Aziji popularan bijeli. Sjemenke je važno čuvati na tamnom i suhom mjestu, a jela obogaćuju blago orašastim okusom. Cijele ili mljevene sjemenke maka odličan su sastojak za umake kojima se mogu obogatiti sendviči, krumpir salata, pečeni odresci i razne povrtne salate. Slobodno dodajte mak u majonezu, senf, jogurt ili kiselo vrhnje i uživajte u zanimljivom dodatku uz razne recepture. Zanimljivo, od maka se radi hladno prešano ulje koje se može koristiti umjesto maslinova ulja.

 

Talijani su otkrili dobre kombinacije

Ako ste raspoloženi za jednostavan, brz i ukusan recept za njoke i raviole, prepržite mak na malo maslaca i maslinova ulja i prelijte preko njoka ili širokih rezanaca. Talijani su poznati po tome da vole kombinirati mak s tjesteninom i često ga koriste za pripremu focaccie. Može ga se kombinirati i s rižom ili zobenom kašom, a ako ste više ljubitelj klasičnih slatkih receptura s makom, onda su gibanice i savijače idealne varijacije za vas.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mak kao zacin za jelo