Hrana za podizanje imuniteta

Iako na sezonske viroze i prehlade nikada nećemo biti potpuno imuni, postoje načini poboljšanja imuniteta i jačanja unutarnje obrane organizma. Kvalitetna i raznovrsna prehrana koja sadrži sve nutrijente koje naša tijela trebaju za svakodnevno funkcioniranje, prvi je i najbolji izbor. Međutim, hrana i suplementi isključivo djeluju na poboljšanje imuniteta i nisu lijek kad se jednom razbolite. No i tada će osigurati energiju i snagu potrebnu tijelu u oporavku.

Veganska, detox Buddha zdjela s pecenim slanutkom od kurkume, zelenilom i avokadom
Copyright (c) 2020 zarzamora/Shutterstock. No use without permission.

Voće i povrće

Osnovu za prehrambeno podizanje imuniteta čine voće i povrće koje bi se svakodnevno trebalo nalaziti na našim tanjurima. Nezamjenjiv su izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana i važan dio svakog obroka. No ključno je pripaziti na njihovu termičku obradu jer se dugim kuhanjem gubi većina nutrijenata. Stoga bi svako povrće koje je moguće jesti sirovo tako i trebalo konzumirati, a ostalo kratko blanširati ili skuhati na pari. Ipak, izuzev ponekog povrća poput kiselog kupusa i crvene paprike, voće je glavni izvor vitamina C i bioflavonoida važnih za iskorištenje vitamina C. Njegovi benefiti na organizam i podizanje imuniteta dobro su poznati. Ali malo je manje poznato kako ga ljudski organizam ne može proizvesti sam niti ga skladištiti. Zato je njegov adekvatan svakodnevni unos vrlo važan kroz čitavu godinu.

Ukusni napitci

Topao čaj i med nerazdvojan su par hladnih mjeseci za kojim najčešće posežemo tek kad osjetimo prve simptome prehlade. Međutim, zeleni čaj dobro je konzumirati i kad smo potpuno zdravi jer sadrži flavonoide koji djeluju antioksidativno. A dodatkom meda osim slatkoće dobit ćete dodatnu dozu antioksidansa u vidu fitonutrijenata. Zeleni čaj oplemenit će i svježe naribani đumbir te limunov sok i tako ga pretvoriti u šalicu prepunu nutritivnih benefita.

osoba drzi caj od dumbira u rukama
Copyright (c) 2019 greenazya/Shutterstock. No use without permission.
Pasta od svjezeg dumbira i cesnjaka
Copyright (c) 2015 StockImageFactory.com/Shutterstock. No use without permission.

Aromatični saveznici

Iako pripadaju u kategoriju povrća, đumbir i češnjak zaslužuju posebno mjesto među hranom za podizanje imuniteta. Poznati ne samo po svojim intenzivnim aromama kojima oplemenjuju brojna jela nego i po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Međutim, i kod njih biste trebali smanjiti termičku obradu jer će dugim kuhanjem i pirjanjem izgubiti većinu blagotvornih svojstava. Svježi će đumbir biti odličan dodatak i začin voćnim smoothiejima koje će dodatno oplemeniti kalijem, vlaknima i vitaminom B6. A češnjak, vrijedan antioksidans svima dobro poznatih benefita, svoje mjesto će pronaći kao sastojak ili dodatak u većini slanih jela.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.