srednje peceno meso na tanjuru

Grillajte poput poznatih chefova

U sezoni roštiljanja uvijek su dobrodošli trikovi koji će meso i povrće učiniti još mekšima, sočnijima i ukusnijima. Pravi začini, idealan „tajming“ i optimalna priprema vatre i namirnica ključni su elementi za uspješnu pripremu omiljenih obroka tijekom proljeća i ljeta na svježem zraku. Donosimo savjete s kojima će uživanje u grill delicijama biti još veće i uz pomoć kojih ćete dodatno usavršiti svoje vještine i tehnike pripreme raznih vrsta jela na roštilju.

sirovo meso zacinjeno u zdjelici

Mariniranje i prije i tijekom pečenja

Nije tajna da su arome ključne za još bolji doživljaj pečenog mesa i povrća. Kako se mirisi začinskog bilja i marinade ne bi izgubili u dimu, Jamie Oliver preferira što duže mariniranje. Za maksimalnu sočnost uvijek odvaja dio marinade za kasnije. Naime, Jamie preporučuje da se svakih 10-ak minuta meso ili riba na vatri dodatno premazuju. Chef Scott Conant ima vrlo zanimljivu tehniku mariniranja koja podrazumijeva bacanje raznog začinskog bilja, češanja češnjaka i drugih sastojaka izravno na roštilj s namirnicama dok se peku. Blago sagorijevanje bilja na taj način poboljšava sveukupnu aromu jela.

 

Ramsayevi trikovi za sočan burger

Britanski chef Gordon Ramsay pljeskavice uvijek priprema večer prije. Oblikuje meso, rola začine po rubu i ostavlja meso u hladnjaku preko noći. Prije pečenja ih obavezno izvadi da se prilagode sobnoj temperaturi, a tijekom pečenja ih ne premješta puno na roštilju. Peciva  tostira s obje strane i obično ih premaže s malo maslaca.

pecene pljeskavice na tanjuru
peceni kukuruz

Ispravno grillanje povrća

Važno je znati koje povrće treba jaku vatru, a koje slabu. Steven Raichlen, veliki zaljubljenik u pripremu jela s roštilja i autor brojnih BBQ kuharica smatra da je to ključan faktor koji čini veliku razliku u teksturi i okusu raznog povrća. Na izravnu vatru može ići povrće koje sadrži visok udio vode poput paprike, luka i kukuruza na klipu, dok se povrće s manjim udjelom vode, kao što su krumpir, batat, mrkva i cikla trebaju roštiljati na neizravnoj vatri.

 

Savršena rebarca i piletina

Amerikanac Myron Mixon zna kako izbjeći žilavost kod rebarca. Savjetuje skidanje membrane sa stražnje strane kako bi tijekom grillanja dim bolje mogao ući u meso. Chef u ekskluzivnom restoranu „Butter“ u New Yorku, Alexandra Guarnaschelli piletinu peče na roštilju bez kože, a kožu posebno prži na tavi dok ne postane hrskava i zatim ju vraća na meso prilikom posluživanja.

pecena rebarca na dasci
narezani sirovi krumpir na dasci

Sirovi krumpir i smeđi maslac čine čuda

Chef Bruce Bromberg ima zanimljiv način provjeravanja stupnja zagrijanosti rešetke. Uz pomoć prerezane polovice sirovog krumpira koju stavi na rešetku na 1 minutu dobiva jasan pokazatelj je li vrijeme za stavljanje mesa ili treba još pričekati. Ako na krumpiru ostanu tragovi rešetki, grillanje može početi. S druge strane, chef Teddy Bricker krumpir koristi kako bi smanjio upotrebu ulja kojim se obično premazuju rešetke. Teddy krumpirom dobro istrlja rešetku što na njoj stvara prirodni neprianjajući sloj.

Chef Ivan Beacco preferira korištenje smeđeg maslaca za roštiljanje. Riječ je o neslanoj varijanti koja se pjeni i postane zlatnosmeđe boje na vatri. Važno je pripaziti da ne potamni previše jer bi okus mogao postati gorak. Maslac je najbolje držati u spremnicima za led i imati pri ruci. Chef Beacco njime u tankom sloju premazuje meso, ribu i povrće prije grillanja radi postizanja hrskave korice.

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.