rizini rezanci u tavi

Glavne prednosti rižinih rezanaca

Ako želite uživati u malo drugačijoj tjestenini, rižini rezanci su namirnica koja kao da je stvorena za to. U pravilu se rade od samo dva osnovna sastojka, bijelog rižinog brašna i vode. Najpopularniji su u azijskoj kuhinji gdje ih kombiniraju uz povrće, meso ili kao dodatak juhama. Malo tko može odoljeti tajlandskoj recepturi za pad thai s prženim rezancima u woku s raznolikim povrćem, začinima, mesom ili plodovima mora…

rizini rezanci u zdjelici

Puno okusa, a manje masnoća

Za rižine rezance karakteristično je da imaju nizak udio masnoća i ne sadrže gluten. To su dvije glavne prednosti, no treba reći da udio masnoće zapravo ovisi o načinu pripreme. U juhama ili skuhani na pari predstavljaju niskokaloričan obrok, dok prženjem na ulju rezanci ipak upiju dio masnoće koju treba uzeti u obzir. U odnosu na tradicionalnu tjesteninu od pšeničnog brašna, rižini rezanci imaju manje kalorija. Od minerala treba istaknuti najviše selenij, zatim mangan, kopar i fosfor.

Brza priprema bez kuhanja

Za razliku od klasične tjestenine, rižine rezance nije potrebno kuhati i izuzetno su brzo gotovi. Najbolje je pratiti upute s pakiranja, no njihova delikatnija tekstura i izuzetno tanki rezanci zahtijevaju tek namakanje u toploj vodi nekoliko minuta prije dodavanja drugim sastojcima ili posluživanja. Ako ste se odlučili za pripremu juhe, dodajte ih doslovno prije samog posluživanja. U svakom slučaju, želite izbjeći jedinu moguću grešku u pripremi rižinih rezanaca, a to je pretvoriti ih u kašasti obrok.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

rizni rezanci sa skampima