Čuvanje začina – sačuvajte snagu svojih začina na pravilan način

Prava domaćica zna da će bez dobrih začina jelo ispasti nedovršeno. Oni daju hrani potrebne nijanse okusa i mirisa stoga je poželjno imati ih u svojoj kuhinji. Ali kako čuvati začine, a da ne izgube svoju kvalitetu? Što voli, a što ne voli začine... Probajmo saznati.  

Provjerite osjetljivost

Načini čuvanja začina su se stvarali i proučavali u doba kada je čak i najmanji gubitak ovih mirodija skupo koštao jer su bili sredstvo plaćanja i razmjena robe. Danas se nikome ne ugrožava financijska stabilnost ako se začini koji vam stoje na policama pokvare. Ali ipak, oni kojima je prošao rok trajanja mogu pokvariti okus jelu te na kraju i cjelokupni dojam jela. Stoga obratite pažnju na što su osjetljivi začini.

  1. Ove mirodije ne podnose izravnu sunčevu svjetlost. Čuvajte ih u hermetički zatvorenim tamnim staklenim ili keramičkim posudama jer im se pod utjecajem sunčevih zraka mijenja kemijski sustav, a to utječe na okus.
  2. Ne podnose visoke temperature jer čuvanjem blizu izvora topline dolazi do stalnog zagrijavanja koje štetiti aromi začina. Premjestite ih čim dalje moguće od štednjaka, radijatora ili perilice posuđa.
  3. Dotok vlage ili pare isprovocirat će truljenje mirodija. Držite začine u čvrsto zatvorenim posudama. Staklenke s rupicama nisu prikladne za kvalitetno i dugo čuvanje. Prilikom otvaranja posude nemojte držati začine iznad lonca jer para ulazi unutra.
  4. Kukci mogu nanijeti štetu začinima koji se čuvaju cijeli. Stavite u posude sa začinima jedan ili dva lovorova lista i riješit ćete i ovajproblem.
  5. Nemojte čuvati različite začine u istoj posudi jer ove mirodije lako puštaju svoju aromu i isto tako brzo privlače tuđu.

Prilagodite posude za čuvanje

Ovisi o tome u kakvom obliku kupujete svoje mirodije trebali biste im prilagoditi i posude za čuvanje. Tako je suhe sjemenke, biljke i plodove najbolje držati u staklenim ili keramičkim bočicama. Luk, češnjak i razno korijenje „vole“ prozračne košare, drvene kutije s otvorima za cirkulaciju zraka, a svježe začinsko bilje najduže zadržava svježinu u plastičnoj kutiji ili vrećici na donjoj polici hladnjaka.

Svoj „kutak začina“ možete smjestiti na vrata kuhinjskog ormarića, napraviti ili kupiti policu, držač za začine ili odvojiti mjesto na polici ormarića. Vrlo je bitno da mjesto koje je određeno za njih bude tamno, suho i prozračno.

Uz pravilan način čuvanja, začini neće izgubiti svoju aromu, boju niti okus tijekom cijele godine. Mljeveni će trajati malo manje od cjelovitih, oko 8 – 9 mjeseci, a svježe lišće prikladno je za upotrebu samo tijekom 3 do 5 dana. Stoga se organizirajte na pravilan način, uključite svoju maštu i uživajte u kvalitetnim okusima odabranih mirodija.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.