Brinemo o okolišu – bez palminog ulja
Proizvodi bez palminog ulja sve se češće mogu pronaći na policama trgovina. Sve više proizvođača ne koristi ovu sirovinu u izradi proizvoda, a među njima je i SPAR. Otkako se pojavilo, palmino ulje nezaobilazan je sastojak brojnih proizvoda. Od prehrambenih do kozmetičkih, a koristi se i kao biogorivo. Proizvodi se ili iz ploda ili iz sjemenke uljne palme. Ulje iz ploda, odnosno pulpe koristi se u prehrambenim proizvodima, a ono iz sjemenki u kozmetičkim. Najveći proizvođači su Indonezija i Malezija koje proizvode gotovo 85 % svjetske količine ove sirovine.
Prednosti korištenja palminog ulja je mnogo. Ima raznovrsne primjene pa se tako nalazi u različitim namazima, čokoladama, keksima, dizanom tijestu, ali i kozmetičkim proizvodima poput šampona, sapuna, ruževa i slično. U odnosu na druge uljne sirovine poput soje ili suncokreta, uljna palma je plodonosnija na istoj površini. Njezin uzgoj i proizvodnja palminog ulja znatno su jeftiniji, a palmino ulje zadržava određen stupanj čvrstoće na sobnoj temperaturi što omogućava mazivost proizvoda poput čokoladnih namaza ili margarina.
Palmino ulje je i otporno na oksidaciju pa proizvodi koji ga sadrže mogu dulje stajati, ima visok stupanj topivosti pa su proizvodi s ovim sastojkom hrskaviji. S obzirom na to da ne sadrži okus i miris, prepoznato je kao savršena alternativa drugim mastima. U azijskim zemljama ovo se ulje koristi i za pripremu jela.
U čemu je problem s palminim uljem
Zbog sve veće potražnje za ovom sirovinom raste potreba za povećanjem uzgoja uljne palme. To znači i više površina za uzgoj što dovodi do krčenja i uništavanja prašuma. Osim uništavanja glavnih pročišćivača zraka, uništavaju se i staništa divljih životinja. Te životinje potom često završavaju na listi ugroženih vrsta. S obzirom na već spomenutu činjenicu da su prašume glavni pročišćivači zraka, to dovodi i do klimatskih promjena. Pri krčenju šuma koriste se kontrolirani požari koji onečišćuju zrak i ispuštaju ugljični monoksid. Sve češće se također govori i o lošim uvjetima rada ljudi koji sudjeluju u njihovom uzgoju.
Što učiniti
Kao odgovor na ovaj problem predlaže se održivi uzgoj uljnih palmi. Također se naglašava i važnost transparentnosti izvora od kojih se otkupljuje palmino ulje. Međutim, sve veći broj proizvođača ipak izbacuje palmino ulje iz proizvoda. Među njima je i SPAR koji u sve većem broju proizvoda ne koristi palmino ulje, a možete ih pronaći s oznakom Palm Oil Free.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.