7 trikova za idealni karamelizirani luk
Karamelizirani luk izvrstan je dodatak brojnim jelima. Savršeno prati meso, neovisno o tome jeste li ga grillali, pekli u pećnici ili pak prepržili na tavi. No prija i uz povrće, posebno gljive, a jesti se može i premazan preko prepečena kruha i uz sir. Međutim, iako u teoriji jednostavan za pripremu, postoji nekoliko stvari na koje valja pripaziti. Jer iako će vam za pripremu trebati svega nekoliko sastojaka, nijanse su te koje će osigurati finalno savršenstvo okusa.
Priprema luka
Odabir luka ne bi vam trebao stvoriti problem jer će baš svaki biti pogodan za karamelizaciju. Širok izbor potražite na policama SPAR-a. No vrlo je važno pravilno ga pripremiti. Jer će pretanko narezan luk pregorjeti, a predebeli se pak neće dovoljno dobro karamelizirati. Idealna debljina ploške bit će između 3 i 5 milimetara.
Tava
Odabir tave za karamelizaciju ovisit će o količini luka koju pripremate. Pa se pri odabiru vodite time da ploške trebaju biti u što većoj mjeri u doticaju s dnom. Istovremeno, tava ne smije biti preduboka kako biste osigurali pravovremeno isparavanje tekućine. Tako da će vam za karameliziranje otprilike dvije velike glavice luka trebati tava promjera 30 centimetara. Pozornost obratite i na odabir kuhače. Najbolje će biti one drvene u obliku špatule kojima ćete lakše „postrugati“ dno tave.
Masnoća
Masnoće igraju ključnu ulogu u karamelizaciji luka jer će osigurati da se luk ne zalijepi za tavu i tako izgori. Za puniji okus i posebno kremastu teksturu bit će zadužen maslac. Međutim, zbog njegove niske temperature gorenja, potrebno mu je dodati i ulje koje podnosi više temperature.
Šećeri
Za karamelizaciju nije nužno dodavanje šećera jer će pod utjecajem visoke temperature to odraditi prirodni šećeri prisutni u luku. No ako želite dodatnu slatkoću i karamel, dodati možete i žličicu do dvije šećera. Najbolje smeđeg.
Temperatura
Ovaj će dio ponajviše ovisiti o jačini vašeg štednjaka. No uvriježeno je pravilo da masnoće prvo zagrijavate na srednje jakoj vatri. Po dodavanju luka ju smanjite na srednju, a na polovici pripreme smanjite ju na srednje slabu.
Miješanje
Tijekom pripreme vrlo je važno pravovremeno promiješati luk. U početku će to biti učestalije, a kasnije nešto rjeđe. Razlog tomu je dopuštanje procesu deglaziranja da odradi svoje i da se luk karamelizira. Stoga miješajte tek kad primijetite da je luk na dnu tave poprimio smeđu boju.
Vrijeme pripreme
Ponajviše će ovisiti o debljini ploški luka. Ako se držite debljine do pola centimetra, trebat će vam u prosjeku 20 minuta. No ako luk narežete na deblje ploške karameliziranje bi moglo potrajati i do sat vremena. Zato cijelo vrijeme trebate biti na oprezu i provjeravati dno kako luk ne bi zagorio.
*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.