6 koraka pripreme najfinije ribe

Koristi konzumacije ribe svima su poznate. A kvalitetno pripremljena svježa riba pravi je raj za nepce gurmana. Njen okus je nježan i ovisno o začinima ima posebnu aromu. Ali pogrešan način pripreme može nepopravljivo pokvariti dojam i sam okus ribljeg jela. Kako biste bili sigurni u kvalitetan proizvod, prilikom kupnje obratite pažnju na svježinu namirnice, a za vrijeme pripreme iskoristite trikove profi majstora kuhinje.

1. Odabir ribe. Prilikom odabira ribe u ribarnici imajte u vidu da je slasnija manja riba. Ne samo to, čim je veća riba tim joj je meso čvršće i manje sočno. A posebnu pozornost morate obratiti na svježinu.

2. Provjera svježine ribe. Je li riba svježa možete još provjeriti u ribarnici po jarko crvenoj boji škrga i bistrim očima. Ali i kad ju donesete kući možete provjeriti je li svježe ulovljena. Za to samo treba staviti ribu u posudu s vodom i promatrati kako tone. Kvalitetna i svježa riba će odmah potonuti.

3. Skidanje ljuski. Riblje ljuske znatno je lakše čistiti ako prije toga stavite ribu u vruću i odmah zatim u hladnu vodu. Čišćenje ljuski započnite manjim nožem ili strugačem ljuski od repa i postupno nježno napredujte prema glavi. Tako ćete najbrže odstraniti sve ljuskice i manja je vjerojatnost da će vam koja promaknuti.

 

4. Odmrzavanje ribe. Kod odmrzavanja bitno je da se odledi cijela kako bi kasnije njena priprema bila ravnomjerna. Stavite zamrznutu ribu u posudu, a ako vas smeta izražen morski miris, prekrijte ju folijom. Veliki će se komadi ribe brže odmrznuti ako ih kratko držite pod hladnom vodom. A kako biste bili sigurni da se riba potpuno otopila, odmrznutu ju još kratko ostavite na sobnoj temperaturi prije pripreme. Dobro je imati na umu da će zaleđena riba očuvati najviše svojih hranjivih sastojaka ako se odmrzava u hladnoj slanoj vodi.

5. Ispiranje riječne ribe. Riječna riba neće imati miris po mulju ako ju isperete u hladnoj i jako slanoj vodi ili sat prije pripreme namočite u vodu s octom. Dovoljna će biti mješavina od dvije žlice octa na litru vode.

6. Priprema ribe. Sočnost pripremljene ribe garantira vlaga koja ostaje u ribljem mesu. Kako biste ju što bolje sačuvali pripremajte ribu u zatvorenoj posudi koja neće isušiti ovu delikatnu namirnicu, a zbog relativno kratke termičke obrade ribu uvijek pripremajte u posljednji tren. Osim toga, riba ne podnosi podgrijavanje, stoga se trudite poslužiti ju dok je još topla.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.