5 razloga zašto da ujutro popijete kavu

U posljednjih nekoliko desetljeća, znanstvenici su proučavali učinke kave na različite aspekte zdravlja i došli su do zanimljivih rezultata. Ovo su njihovi razlozi zašto kava zapravo može biti jedno od najzdravijih pića na svijetu.

Kava vas čini pametnijima

Kava ne samo da razbuđuje, ona vas doslovno može učiniti i pametnijima u kratkome roku. Kofein, koji je osnovni sastojak kave,  blokira učinak inhibitornog neutrotransmitera adenozina te na taj način potiče oslobađanje drugih neurotransmitera, dopamina i norepinefrina. Kofein također poboljšava raspoloženje, potiče bolje pamćenje i budnost mozga te dobro djeluje na opće kognitivne funkcije.

Kava pomaže kod sagorijevanja masti 

Postoji dobar razlog zašto je kofein jedan od osnovnih sastojaka većine komercijalnih proizvoda za mršavljenje. Naime, osim što stimulativno djeluje na središnji živčani sustav, kofein također potiče metabolizam i povećava oksidaciju masnih kiselina. 

Kava može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa II

Dijabetes tipa II polako postaje prava „epidemija“, a u zadnjih par desetljeća  broj oboljelih od ove bolesti porastao je na oko 300 milijuna diljem svijeta. Ovu bolest karakterizira povećana razina glukoze u krvi te nemogućnost proizvodnje dovoljne količine inzulina. Nekoliko provedenih studija pokazalo je da je konzumiranje kave povezano s manjim rizikom obolijevanja od dijabetesa, a navodno svaka dodatna šalica kave dnevno smanjuje taj rizik za 7%.

Kava je korisna za vašu jetru

Jetra je organ koji obavlja stotine vitalnih funkcija u tijelu, a povećana konzumacija alkohola i fruktoze može oslabiti njezin učinkovit rad. Ciroza jetre bolest je koju uzrokuju alkoholizam i hepatitis, a pritom se oštećuje tkivo jetre. Višestruke studije pokazale su da kava može smanjiti rizik od ciroze jetre za čak 80%, a najjači učinak uočen je kod osoba koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno. Kava također može smanjiti rizik od raka jetre za oko 40%.

Kava može smanjiti rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Ne samo da nas kava može učiniti pametnijima u kratkome roku, ona također štiti mozak i u starijoj dobi. Alzheimerova bolest je neizliječiva, degenerativna bolest te je vodeći uzrok demencije. Dosadašnja istraživanja pokazala su da su ispitanici koji su konzumirali kavu imali 60% manji rizik od obolijevanja od Alzheimerove bolesti i demencije. Parkinsonova bolest drugi je najčešći neurodegenerativni poremećaj, a karakterizira ga odumiranje neurona koji smatraju dopamin u mozgu. Kava može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti za 32 do 60%.

Mirisna i fina kava