Upoznajte tonku - začin specifične arome

Tonka je začin koji tek trebate otkriti! Ovaj tropski začin, plod južnoameričkog drva, ima posebnu aromu. Specifična mješavina voćnih i pikantnih mirisa tonke stvara dojam kao da istovremeno osjećate vaniliju, klinčić, cimet, badem i šafran. Nevjerojatno je koliko se različitih mirisa može spojiti u jednom malom zrnu!

Tonka kao zamjena za vaniliju

Čarobni svijet egzotičnih mirodija privlači nas svojim bojama, mirisima i teksturama. Pravo kulinarsko bogatstvo skrivaju sjemenke, kora i plodovi začinskoga bilja. Jedan od rijetkih i vrlo cijenjenih začina današnjeg kuharstva su sjemenke tonke. Tonka se obično riba kao muškatni oraščić. Vrlo se često koristi kao zamjena za vaniliju u slatkim jelima, desertima i aromatiziranju napitaka, a dodaje se i sladoledu upravo zbog specifičnog slatkog mirisa. Također, aroma tonke vrlo je popularna u proizvodnji parfema i poboljšanju okusa duhana.

Raznolik začin

Sam naziv tonka potiče iz jezika lokalnog stanovništva regije Južne Amerike gdje raste to drvo. U prijevodu znači mahuna, jer podsjeća na vrlo smežuranu i naboranu mahunu. Sadrži kumarin koji znatno povećava esencijalnu aromu zrna. Aroma tonke je svestrana. Ako se dodaje hladnim jelima, dodaje im note meda i karamele, a u toplim jelima izraženije podsjeća na vaniliju. Dobro se uklapa u riblja jela, školjke, šalšu od rajčice, harmonična je u kombinacijama s mlijekom, makom, bademom, kruškom, orahom. Može se kombinirati i sa sličnim aromama – klinčićem, anisom, cimetom ili čili paprikom.

Aroma koja se pamti

Pedesetih godina 20. stoljeća tonka je bila zabranjen začin u SAD-u zbog njenog sastojka kumarina jer se smatralo da u velikim količinama izaziva oštećenje jetara. Zanimljivo je kako nijedno istraživanje nije potvrdilo taj štetan učinak sjemenke tonke na ljudski organizam, pogotovo ne u količinama koje se konzumiraju u jelima. Na našem tržištu tonka nije široko prisutna, ali u drugim zemljama, primjerice, Francuskoj i Italiji, vrlo je popularna. U domovini, Južnoj Americi, pasta od zrna tonke miješa se s mlijekom i smatra se da takvo piće ima afrodizijački učinak, ali nijedno istraživanje to nije ni potvrdilo, ni opovrgnulo. No jedno je sigurno – aroma tonke promijenit će vaše jelo i poklonit će mu oplemenjen i bogat miris koji ćete dugo pamtiti.


* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.