Melisa ili matičnjak - začin s dva imena

Matičnjak ili melisa aromatična je biljka koju karakterizira miris limuna. Izgledom, a i brzim širenjem u toplim uvjetima izrazito nalikuje svom srodniku menti. A samo ime melisa duguje grčkom jeziku, odnosno izvedenica je njihova naziva za pčelu jer njegova intenzivna aroma privlači ove vrijedne kukce. Porijeklo vuče s Bliskog istoka, a već se tisućljećima uzgaja na području Sredozemlja. Kroz svoju povijest matičnjak je češće korišten u narodnoj medicini negoli kao začin. Stoga ne čudi da mu je ime u engleskom jeziku lemon balm, odnosno limunski melem.

Savršen dodatak desertima

Kao začin matičnjak se uglavnom koristi kod pripreme slatkih jela. Okusom će se najbolje složiti s limunom zbog sličnosti u aromi koju daje jelu. A pridružiti mu možete i mentu čija će svježina izvrsno pratiti citrusne note matičnjaka. No pripazite u doziranju mente koja će zbog intenzivnosti lako u potpunosti preuzeti okus. Stoga za harmoniju okusa na tri listića svježeg matičnjaka dodajte najviše jedan listić mente. Zbog svježeg okusa matičnjak se najbolje slaže s voćem u pripremi deserta poput nabujaka, ali i u pripremi marmelada kojima će dati aromu limuna bez kisela okusa. Kad su slane kombinacije u pitanju, matičnjak se izvrsno slaže s okusima divljih ptica, fazana i prepelica. Dodati ga možete i u omlet te juhe i umake od povrća.

Matičnjak je najbolji svjež

Najbolje ga je koristiti svježeg i to neposredno nakon branja zbog najviše koncentracije ulja koje mu daju karakterističan okus i aromu. Jer kao i kod mente, matičnjak će dužim stajanjem izgubiti dio okusa. Međutim, ako ga niste u mogućnosti koristiti netom ubranog, čuvati ga možete obloženog u vlažni papirnati ubrus i do nekoliko dana u hladnjaku. Svježi listići matičnjaka često dolaze i kao dekoracija jelima, najčešće salatama i slatkim jelima. A poznat je i kao ukusni čaj te dodatak likerima i koktelima kojima daje finu citrusnu aromu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.