Lavanda će osvojiti i vaša srca i vaše ormare

Iako smo ju navikli najčešće gledati u ormarima kao zaštitu od moljaca, lavanda sve više osvaja i naše kuhinje. U povijesti se koristila za ljepotu i u ljekovite svrhe, a legenda kaže da je imala i magijska svojstva. Još su stari Rimljani upotrebljavali lavandu kao dodatak mirisa u vodi za umivanje. Mi ćemo se ipak držati provjerenih činjenica i ispitati njezine kulinarske mogućnosti.

Aromatični cvjetići

Lavanda nas osvaja svojom zanimljivom aromom koju možemo opisati kao pikantnu, slatko-cvjetnu i prodornu, s notama metvice i limuna. Iako su cvjetovi ti koji imaju najjaču aromu, mogu upotrebljavati i listovi. Cvjetiće i listiće ove aromatične biljke možete koristiti svježe ili sušene. Svježe čuvajte u hladnjaku do tjedan dana, dok će sušeni izdržati i godinu dana.

Novost u kulinarstvu

Lavanda se u kulinarstvu pojavljuje u novije vrijeme – kao dodatak slasticama, keksima i sladoledima u koje se stavlja ukusni med od lavande ili kandirani cvjetovi lavande. S obzirom na to da ima dosta jaku aromu, potrebno ju je koristiti u umjerenim količinama. Odlično se slaže s raznim voćem poput borovnica, kupina, trešanja, šljiva. Ali voli lavanda i meso, osobito piletinu, janjetinu, ali i divljač. U zadnje se vrijeme lavanda dodaje u ovčje i kozje sireve.

Lavanda za poseban okus deserta

Sušenim lavandinim cvjetovima možete kreirati niz gastronomskih čuda. Cvjetove dodajte u šećer i nakon nekoliko dana dobit ćete šećer posebnog okusa. Ovu kombinaciju možete i samljeti za jaču aromu. Ovako aromatiziran šećer bit će odličan za izradu kolača. Svježe usitnjene listove lavande možete dodati i u tijesta za kolače, torte, biskvite, ali i posuti po torti za dekoraciju. Za izradu krema ili šerbeta, cvjetove lavande natopite u mlijeko ili slatko vrhnje. Možete ih dodati i u rižu za poseban okus.

Posebno medonosna biljka

Med od lavande osobito je cijenjen. Sama po sebi, lavanda je izrazito medonosna biljka i pčele ju obožavaju. Lavandin med ugodnog je, ali izraženog mirisa i jakog okusa na lavandu pa ako niste ljubitelj ove biljke pripazite.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.