Copyright (c) 2020 Medvedeva Oxana/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Medvedeva Oxana/Shutterstock. No use without permission.

Pripremite sami - začinske mješavine s paprom

Bez obzira na to jeste li kuhar početnik ili kulinarski majstor, znate kako je tajna dobrog jela u začinima. Naravno, osnovu u gotovo svakom slanom jelu činit će papar i sol. Ipak, svako će jelo zahtijevati svoju kombinaciju začinskog bilja i dodataka. Tu na kulinarsku scenu stupaju aromatične mješavine začina s kojima je idealna kombinacija uvijek nadohvat ruke. Međutim, ponuda u trgovinama nije toliko široka, a niti česta. Zato vam donosimo ideje za njihovu pripremu, koja srećom nije komplicirana. Pripremiti ju može svatko i to u omjerima koji će savršeno odgovarati osobnim preferencijama.

Copyright (c) 2017 ArtCookStudio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 ArtCookStudio/Shutterstock. No use without permission.

Sol, crni, šareni papar

Ova osnovna začinska mješavina nije rijetkost u trgovinama. No kod kupovnih varijanti omjere ne možete određivati sami. Pa će domaća priprema biti jednostavan način da u prazan mlinac dodate količine koje će idealno odgovarati vašem ukusu. Naime, svaki papar donijet će svoju notu okusa pa će zeleni
i crni biti najbolji izbor za sve koji vole ljutinu
. Bijeli će papar biti nježnija opcija koja se odlično sljubljuje s piletinom i ribom. Crveni je pak srednje ljutine i slatkasta okusa i neće dati jaku pikantnost, ali će biti efektna dekoracija. Savjetujemo da prilikom pripreme u posudici izmiješate odabrane vrste papra u zrnu i krupnu sol kako biste osigurali ravnomjerno mljevenje.

Citrusi i papar – odličan par uz ribu

Limun i naranča odlični su pratitelji pikantnog papra. Zato su njihove mješavine poseban začinski doživljaj, a priprema poprilično laka. Naribanu koricu jednog ili čak oba citrusa pomiješajte s crnim paprom u zrnu. Omjer će ovisi o vašem ukusu, no u pravilu se na jednu do dvije žlice korice od citrusa dodaju dvije do tri žlice papra. Potom na posudu za pečenje stavite masni papir, ravnomjerno rasporedite mješavinu i sušite ju u pećnici 25 do 30 minuta na niskoj temperaturi. Odnosno,
dok se korica citrusa dobro ne osuši.

Copyright (c) 2021 Michelle Lee Photography/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Michelle Lee Photography/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2019 Travis182/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Travis182/Shutterstock. No use without permission.

Aromatični začini obožavaju miješanje s paprom

Češnjak u prahu, sjemenke korijandra, kumin, pa čak i čili peperoncini odlično se spajaju s paprom. No uz ove šarene bobice kombinirati možete bilo koje začinsko bilje po ukusu. Dovoljno je samo dobro ih zgnječiti u mužaru ili samljeti kako bi se okusi u potpunosti proželi. Međutim, savjetujemo da ne kombinirate previše vrsta začinskog bilja u jednu mješavinu kako bi se njihov okus lijepo osjetio. Dovoljna će kombinacija biti dvije okusom komplementarne začinske biljke poput češnjaka u prahu i ružmarina za mediteranska jela. Ili čilija i sjemenke gorušice za pikantna mesna jela. Također, pripazite da papar uvijek čini 30 do 50 % mješavine kako se ne bi izgubila njegova aroma.