Čubar: začin paprenog karaktera

Zahvaljujući svom ljutkastom okusu, čubar se koristi kao dostojna zamjena za papar. No njegova prednost u odnosu na papar jest što manje iritira sluznicu želuca i crijeva. Mirisom podsjeća na origano, timijan i majčinu dušicu. Čubar je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka koja potječe iz Sredozemlja. Osim toga, stari su Rimljani i Grci smatrali da ima afrodizijačka svojstva.

Zimski i ljetni čubar

Postoje zimski i ljetni čubar koji se blago razlikuju svojim okusom i aromom. Ljetni je popularniji i sličan je timijanu i ružmarinu dok je zimski istovremeno slatkast i ljut. Zimski daje i određenu gorčinu i više je za profil za zimske recepte, dobar je za mesna jela i mahunarke, piletinu i uz ribu te ga treba kraće kuhati. Zimski se također koristi u vrtovima kao granica između drugih biljaka. Karakterizira ga gorkasta, ali ugodna aroma. Ljetni je pak odličan s bobom i mahunama, a dodaje se i u začinski buketić kod pripreme janjetine, divljači i svinjetine. Također se dobro slaže i s masnijim vrstama ribe.

Kako koristiti čubar u kulinarske svrhe

Svojim jakim, pomalo paprenim okusom privlači kuhare diljem svijeta pa je čest gost u mnogim jelima s mahunarkama i krumpirom, a posebno dobro ide uz razna variva. Često se koristi u raznim mješavinama začina pa je možemo naći u nadjevima za kobasice kojima daje božanstven okus. Ljeti ga možete dodati u razne salate. Ako želite sačuvati svježe listove čubra, jednostavno ih stavite u neku plastičnu manju posudu i odložite u zamrzivač. Na taj način ćete uvijek imati svježe listove čubra kad vam zatrebaju kao dodatak varivu od mahuna, graha ili boba.  Naravno da ih možete i posušiti, ali ih berite neposredno prije cvjetanja i stavite da se posuše na neko toplo i prozračno mjesto. Čubar je stvoren samo za „završni touch“ stoga oprezno s njegovom količinom u jelima

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.