Međimursko ulje koje pruža okus izvornosti

U Domašincu pokraj Čakovca obitelj Bister proizvodi bučino ulje. U međimurskom kraju postoji bogata tradicija prerade sjemenki bundeve u ulje čije su kapi prava delikatesa. Bračni par, Ivica i Jasmina Bister isprva su se bavili samo uzgojem bundeve od kojih su sjemenke, točnije koštice, odvozili na prodaju u Austriju i Sloveniju, a prerađivali u Hrvatskoj. Testirali su potrebe tržišta i uvidjeli da je „gladno“ kvalitetnih proizvoda, što ih je navelo na odluku da pokrenu vlastitu uljaru.

Prirodni postupci

"Držimo se starog načina prešanja sjemenki bundeve da bismo dobili i zadržali vrhunsku kvalitetu ulja. Naše ulje je proizvedeno prirodnim postupkom i najvažnije je da ne sadrži nikakve dodatke kao što su konzervansi ili boje", kaže Ivica Bister. Postojanost okusa Bisterovih ulja dolazi zbog brige za svaki korak tijekom proizvodnog procesa. Pomno se odabiru sirovine i konačni se proizvod podvrgava strogim kontrolama. Zbog toga ulja zadovoljavaju i najstrože testove sigurnosti i kvalitete. Bisteri imaju IFS certifikat s rezultatom od 98,76 % te BIO-EKO certifikat za svoje bio-organic Kraljevsko 100 % bučino ulje.

Pet vrsta za svaku namjenu

U Domašincu nastaje pet vrsta ulja: Djevičansko kraljevsko 100 % bučino ulje, Ekstra djevičansko 100 % bučino ulje, Hladno prešano kraljevsko 100 % bučino ulje, Međimursko crno ulje (60 % bučino, 40 % suncokretovo ulje) i Salatno ulje (80 % suncokretovo i 20 % bučino ulje), koja se toče u bočice od 0,25, 0,5 I 1,0 litre. Koje god se uzme, idealan je začin za sve salate - krumpir, grah, zelenu, kupus, miješanu. Osim u prehrani, ima i kozmetičku i medicinsku primjenu, korisno za kosu i kožu. 

Izuzetno vrijedno

“Nama je cilj proizvoditi ulje visoke kvalitete, prepoznatljivog okusa kako bi ga kupci prepoznali kao pravo domaće bučino ulje koje je gastronomski i zdravstveno izuzetno vrijedna namirnica. Trend je dobar, svake godine proizvodimo sve više ulja, a vjerujem da u tome najveću ulogu ima sigurnost i kvaliteta naših proizvoda”, kaže Jasmina Bister.

Zašto se ništa ne prikazuje?

Bisteri se trude učiniti ulja što dostupnijima pa su osmislili i uljomate iz kojih se proizvod lako može kupiti pritiskom na gumb. Četiri takva inovativna uređaja postavili su diljem Međimurja. Potrošači, pak, u cijeloj Hrvatskoj njihova ulja mogu nabaviti i u SPAR-u s kojim surađuju već šest godina i za suradnju imaju samo riječi hvale. “Jako smo zadovoljni suradnjom u kojoj se poštuju apsolutno svi dogovori. Kupci koji kušaju naše ulje iz SPAR-a u njemu otkrivaju ono što je sadržano i u svakoj koštici buče - a to je tajna života", poručuju Ivica i Jasmina Bister. Kampanjom "Da, domaće je!" SPAR kontinuirano okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske i pomaže im plasirati svoje proizvode diljem zemlje i na inozemnim tržištima na kojima posluje.