Uživajte u Delicia keksima bez grižnje savjesti. Bez šećera su!

Svaka dobra priča uvijek započinje zgodom, a priča o osnutku Delicie iz Istre započinje pitanjem “Što imamo za grickati?”. Umjesto da obitelj Horvat svojoj djeci kaže “Ništa”, odlučili su pokrenuti, ni manje ni više, nego cijeli pogon za proizvodnju keksa. I to ne bilo kakvog – od prirodnih i biranih sastojaka i bez šećera. I tako je 1997. godine u Buzetu, u prizemlju obiteljske kuće, nastala Delicia čije zdrave kekse danas obožavaju kupci diljem Hrvatske.
“Uočili smo da je Hrvatskoj nedostajala ponuda keksa bez šećera, pa smo je odlučili kreirati. Prvo smo krenuli s konvencionalnim slatkim proizvodima, a onda smo se bacilli na traženje integralnih sirovina”, pojašnjava Dražen Horvat koji je sa suprugom Dorijanom pokrenuo obiteljski biznis u dolini rijeke Mirne.

Trebalo je savladati tehniku pečenja keksa, a ni pronalazak idealne recepture nije bio jednostavan. U godinama koje su uslijedile ukućani, šira obitelj, susjedi i prijatelji Horvatovih imali su priliku isprobati razne kombinacije okusa i sastojaka. Uspjeh, ako što vidimo, nije izostao. 
“Davne 1998. smo počeli prodavati prve kekse i na kraju iste te godine smo već počeli isprobavati zdravije varijante keksa. Tek 2000. smo došli do pravih sirovina – vlakna od cikorije, šećerne repe i drugih materijala”, dodaje. 

Odabir kvalitetnih sirovina i ručni rad ključni su za ukusne kekse

Dvadeset godina kasnije, u izradi Delicijinih keksa i dalje je puno ručnog rada. Izrada keksa započinje biranjem sirovina koje po dolasku u Delicijina skladišta imaju svoj režim prema kojem se pohranjuju. Sva brašna, osim integralnog, idu i na prosijavanje. Sirovine se potom miješaju u posebnom mikseru za kekse, a nakon toga se tijesto ručno ubacuje u zaseban silos. Keksi se kasnije na posebnim kolicima voze u rotacionu peć i kad su pečeni, voze se u prostoriju u kojoj se hlade. Da bi sve bilo kako treba, brine se deset zaposlenih.
"Našim kupcima želimo isporučiti vrhunski proizvod. Kekse radimo od svježeg, tzv. „živog“ tijesta, pri čemu od miješanja tijesta do gotovog keksa ne prolazi više od 45-50 minuta. Radimo na isti način kao kada kekse pečete doma i tijesto nikada ne ostavljamo za drugi dan jer postaje žilavo i tvrdo”, navode. 

Ništa nije prepušteno slučaju, pa se tako i o pakiranju vodi posebna briga. “Najveći neprijatelj keksa je vlaga, a kekse pakiramo tek nakon što se dobro ohlade”, pojašnjavaju u Deliciji. Ručno se slažu u kutije, a i one se potom zatvaraju – ručno.  

Uz svako pakiranje Delicia keksa dolazi i malo iznenađenje!

Osim velike pažnje koja se pridaje izradi keksa i njihovom pakiranju, ova šarmantna obiteljska proizvodnja za svakog kupca pripremi i malo iznenađenje. “Svako naše pakiranje keksa dolazi u paketu s mišlju dana. Ubacimo neku lijepu misao, a to vam se ne vidi iz vana, na pakiranju, nego tek kada pojedete kekse. Do sada smo zapakirali nekoliko tisuća lijepih poruka. Već deset godina ubacujemo misao dana jer nam se ta praksa baš svidjela, željeli smo razveseliti ljude”, kaže Dražen Horvat. 

Svi članovi obitelji Horvat zapravo su pravi ljubitelji slastica bez šećera. Želja da djeci osiguraju zdravije slastice obitelj Horvat je odvela daleko, sve do polica velikog trgovačkog lanca. Zahvaljujući suradnji sa SPAR-om, danas na njihovim policama možemo pronaći čajno pecivo Vital kokos bez šećera i čajno pecivo Vital čoko bez šećera.

Zašto se ništa ne prikazuje?

Osim Delicia keksa, police marketa i supermarketa SPAR Hrvatska pune su domaćih proizvoda. Kampanjom “Da, domaće je” SPAR kontinuirano okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske i pomaže im plasirati svoje proizvode diljem zemlje i na inozemnim tržištima na kojima SPAR posluje. Udio hrvatskih dobavljača u ukupnom prehrambenom asortimanu SPAR-a iznosi čak 77 posto, što pokazuje koliko je SPAR posvećen hrvatskoj kvaliteti, domaćoj proizvodnji i razvoju lokalnog gospodarstva.