Do kraja godine SPAR će smanjiti korištenje šećera u proizvodima za 21 tonu!
Smanjili smo količinu šećera u 65 naših proizvoda, a zadržali odličan okus!
Kako bi smanjili konzumaciju šećera, koja dovodi do prekomjerne tjelesne težine i brojnih zdravstvenih problema, SPAR je svojim kupcima ponudio čak 65 proizvoda u kojima je smanjio količinu šećera u odnosu na količinu koju su proizvodi sadržavali prije smanjenja. Među tim proizvodima su mnogi koje konzumiramo gotovo svakodnevno: ketchup, senf, sokovi, žitarice i keksi.
Potrošnja proizvoda s manjim udjelom šećera rezultirat će ukupnim smanjenjem 21 tone šećera već do kraja ove godine!
Što pokazuju istraživanja?
Prekomjerna tjelesna težina ozbiljan jeproblem s kojim se bori i Hrvatska. Čak 40 posto Hrvata je pretilo što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Svjetska zdravstvena organizacija zato preporučuje da unos slobodnih šećera zadržimo na manje od 10 posto ukupnog dnevnog unosa energije. Još bi bilo bolje,
kažu u SZO-u, kad bi ih mogli svesti na 5 posto. To konkretno znači 25 grama, odnosno pet kockica šećera dnevno.
- Slobodni šećeri nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a značajno pridonose pretilosti koja pak za sobom povlači niz drugih zdravstvenih problema poput dijabetesa 2 i kardiovaskularnih bolesti
- Čak 67,6 posto muškaraca i 48,2 posto žena u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom tjelesnom težinom, a ukupno nas je 40 posto pretilo
- Svako treće dijete u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili je pretilo
- Djeci koja imaju višak kilograma prije puberteta, šanse su 3-7 puta veće da će se s njima boriti i kasnije u životu