15.11.2021

Tko u Hrvatskoj proizvodi osvježavajući fermentirani čaj?

Jedna poduzetnička ideja bila je dovoljna da se Mario Likar, nakon rada u inozemstvu, vrati u Zagreb. Pridružila mu se i Filipinka Almira Tumpap, a entuzijazam su prihvatili njihovi prijatelji. Oni su Ekipa Kombucha i SPAR Hrvatska je od njih naručio 20 tisuća komada hrvatskog fermentiranog napitka na bazi zelenog i crnog čaja.  

Roko Romić, Zdravko Džeba i Mario Likar prijatelji su od djetinjstva. Nerazdvojnu zagrebačku ekipu Mario je nakratko napustio nakon diplome kada je, u potrazi za zaposlenjem, otišao na Novi Zeland. Ondje je upoznao Filipinku Almiru Tumpap. Život ih je potom oboje odveo i u Australiju, gdje im je sinula ideja o proizvodnji osvježavajućeg fermentiranog čaja koju su odlučili realizirati u Hrvatskoj.

Ideju o proizvodnji prezentirali su Zdravku i Roku, nakon čega je u Zagrebu formirana Ekipa Kombucha. Danas proizvode hrvatski fermentirani napitak na bazi zelenog i crnog čaja uz dodatak aktivne Kombucha gljive. Ovo vegansko piće, često nazivanom i eliksirom života, ne sadrži konzervanse niti sladila. U njemu se može uživati kao u samostalnom osvježenju ili ga koristiti kao dodatak raznovrsnim koktelima. Dolazi u četiri okusa: kao osvježavajući fermentirani čaj okus Classic s oznakom EKO, zatim okus bazge, okus đumbira i kurkume s oznakom EKO te okus bobičastog voća.

S velikom željom za usavršavanjem proizvodnog procesa, Ekipa je odlučila sudjelovati u društveno odgovornom projektu “Startaj Hrvatska”, koji su pokrenuli SPAR Hrvatska i Nova TV kako bi inovativnim hrvatskim poduzetnicima i startupima pomogli u plasmanu njihovih proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. Da bi takvo što bilo moguće, bile su potrebne određene preinake. Zahvalni što im je stručni tim kompanije SPAR Hrvatska ukazao na sve što treba promijeniti, uspješno su se nosili s rokovima, izradili sanitarne knjižice, popunili upitnik za dobavljače te usavršili brojne druge procese.Nakon što su pokazali da je uz trud, rad, ljubav i prijateljstvo sve moguće, SPAR ih je nagradio narudžbom od 20 tisuća komada osvježavajućeg fermentiranog čaja. 

Ovaj osvježavajući fermentirani čaj sada je moguće pronaći u posebnim hladnjacima Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR hipermarketima te redovnim pozicijama u hladnjacima odabranih SPAR supermarketa diljem Hrvatske. Uz životnu i poduzetničku priču Ekipe, gledatelji kroz dinamične emisije nedjeljom u 18.15 na Novoj TV mogu pratiti razvoj preostalih kandidata koji su uz projekt “Startaj Hrvatska” dobili jedinstvenu priliku za ostvarenje svojih poduzetničkih snova.