16.11.2020

Deana Miletić i Ivana Perić u sklopu projekta „Startaj Hrvatska“ predstavile kolač Spara

Deana, danas 60-godišnjakinja, u svojim 30-im godinama suočila se s pojavom autoimune bolesti zbog koje je morala potpuno promijeniti život i sve prilagoditi novom zdravstvenom stanju. U potrazi za poslasticama bez aditiva, Deana je stvorila Sparu, kolač visoke energetske vrijednosti s rokom trajanja od 75 dana.

Spara nastaje od kombinacije najkvalitetnijih sastojaka s lokalnih OPG-ova. Neretvanska suha smokva, sušene marelice, grožđice, bademi i orasi, rogač i čokolada Sparu čine iznimno ukusnom, a malo likera i džema od limuna Spari su dodali i jednu specifičnu notu. Domaće maslinovo ulje jedina je masnoća u ovom kolaču, a u bazi se koristi pirovo brašno. Spara, osim okusom i mirisom, i u nazivu donosi dašak Dalmacije. Naime, riječ spara označava jastučić koji su žene u Dalmaciji stavljale na glavu dok su nosile različit teret – voće, masline, vodu. Samim time simbol je ženskog rada i težine koju žene mogu podnijeti.

Simbolično, Spara je pokazala i Deaninu snagu. Kada se učinilo da zbog zdravstvenih poteškoća neće moći sama nastaviti dalje razvijati svoju priču o kolaču Spara, tada je 15-godišnja Ivana, kći Deanine najbolje prijateljice, odlučila pomoći. Nekoliko godina kasnije, i dalje uz uzajamnu podršku, Deana i Ivana su u prijavi na projekt „Startaj Hrvatska” vidjele priliku za plasman proizvoda na police velikog trgovačkog lanca. U tom procesu mogle su računati na pomoć stručnog tima SPAR-a Hrvatska.

Sparu možete kupiti u svim INTERSPAR i odabranim SPAR supermarketima na 51 lokaciji diljem Hrvatske. Deanu i Ivanu mogli ste upoznati u sedmoj epizodi projekta „Startaj Hrvatska”, a u subotnjem programu Nove TV možete pratiti inspirativne poduzetničke i životne priče drugih kandidata.