Povijest

SPAR Hrvatska d.o.o. osnovala je SPAR Austria grupa i najmlađa je tvrtka unutar grupe. SPAR Austria dio je međunarodne obitelji samostalnih maloprodajnih tvrtki koje posluju pod zajedničkim znakom jelke. Koncept poslovanja SPAR-a brzo se širio, tako da danas samostalne SPAR tvrtke posluju u 35 zemalja na 4 kontinenta, a njihov broj neprestano raste.

Godine 1990. je osnovano društvo ASPIAG (www.aspiag.com) (Austria SPAR International AG) koje svojim know-how pruža potporu tvrtkama-članicama SPAR Austria grupe. Uz Austriju i Hrvatsku, SPAR Austria grupa prisutna je i u sjevernoj Italiji, Sloveniji te Mađarskoj i zapošljava više od 50.000 ljudi.

Prvi INTERSPAR hipermarket u Hrvatskoj otvoren je u Zadru u lipnju 2005. godine, a u narednim su godinama na red došli Zagreb, Sisak, Osijek, Slavonski Brod, Koprivnica, Karlovac, Split...

U INTERSPAR su se preuredili i Ipercoop hipermarketi u Osijeku i Splitu te još dva u Zagrebu (King Cross i Stupnik).

Od 2009. godine SPAR se širi i formatom supermarketa. Prvi se otvorio u Varaždinu, potom u Valpovu, Zadru, Šibeniku, Splitu te u stambenim naseljima u Zagrebu. Velik se iskorak napravio 2014. preuzimanjem 20 filijala zagrebačkog maloprodajnog lanca Diona, preuzimanjem BILLE sredinom 2017.