Avokado

Jednostavan, hranjiv, zdrav i originalan

Ovo voće porijeklom iz Srednje i Južne Amerike malo je nutritivno čudo pa je vrijeme da ga dobro upoznate i zavolite.

Avokado ima dvostruko više kalija od banane (voćka ima 330 kalorija i 1000 mg kalija), vitamin E, folnu kiselinu, magnezij, mangan, vitamine C i K te one skupine B, bakar, cink,selen, natrij, a tu su i nezasićene masti kakve nalazimo umaslinovom ulju, obilje vlakana, proteina, karotenoida,biljnih sterola… To ukratko znači da je ovaj plod vaš čuvar zdravlja. Avokado je zapravo bobica, a njezin bogati, kremasti okus osvojit će vas na prvu. Zimzeleno tropskovoće daje nam ne samo ukusan obrok već i mnogo benefitaza zdravlje. Boja, ovisno o sorti kojih je više od 80, moževarirati od svijetlozelene do crne.

Što je popularno voće zrelije, ima intenzivniji miris, noobavezno dlanom isprobajte koliko je plod mekan. Zreliavokado mora “popustiti” pod pritiskom, ali ne smijebiti previše mekan. Zrelog treba pojesti istoga dana. Toje zlatno pravilo zrelosti avokada, no ako je tvrd, možetemu ubrzati sazrijevanje. Stavite ga u zatvorenu papirnatu vrećicu na prozoru jedan dan. U vrećicu stavite jabukuili bananu i to je dobar trik: etilen voćke pomoći ćetvrdoglavom avokadu da sazrije. Drugi trik je da u foliju zamotate avokado koji je

Savjeti by Tomislav Špiček

Hrvatski Chef

Čišćenje i rezanje

Nekima je odvajanje koštice iz avokada izazov, ali ne mora biti tako. Jako oštrim nožem zarežite vertikalno duž cijelog avokada, kroz kožicu i meso, ali ne i košticu. Zaokrenite polovice i avokado će se prepoloviti. Oštricu noža lagano zabijte u košticu, okrenite ga i koštica se odvaja. Malim nožem potom zarežite horizontalne i vertikalne rezove, ali tako da ne zarežete kožu. Kožu okrenite i kockice avokada će ispasti.

Recept preporuke

Čokoladni mousse s avokadom

  • 1 avokado
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 35 ml mlijeka
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 60 g pistacija
  • 4 – 5 listića svježe mente

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke, avokado prepolovite, odstranite košticu, ogulite, a meso zgnječite u pire. Žumanjke, šećer i mlijeko tucite na pari do 82 °C, maknite s vatre, dodajte 150 g natrgane čokolade, miješajte da se čokolada otopi, a krema hladi. U čokoladnu kremu umiješajte pire od avokada. Bjelanjke tucite u snijeg, vrhnje u šlag. Spojite snijeg i vrhnje, rahloumiješajte u ohlađenu kremu (20 °C). Raspodijelite mousse u posudice, prekrijte prozirnom folijom, ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi pa premjestiteu hladnjak da se stegne. Prije posluživanja mousse dekorirajte grubo rezanim pistacijama, struganom čokoladom i listićima mente. Vrijeme pripreme:30 minuta + hlađenje