Vegetarijanska pita

sastojci

  • 500 g krumpira
  • 500 g slatkog krumpira batata
  • 50 g maslaca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 srednje mrkve
  • 2 stabljike celera listaša
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 350 g smeđih šampinjona
  • 50 g suhih vrganja
  • 10 komada sušene rajčice iz ulja
  • 400 g slanutka iz konzerve
  • 200 g leće iz konzerve
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 dcl suhog crvenog vina
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica listića majčine dušice
  • 1 žlica listića svježeg ružmarina
  • korica svježeg limuna
  • 50 g svježih krušnih mrvica
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 200°C. Operite pa ogulite krumpir i batat. Nasjeckajte ga na kockice pa stavite kuhati u zavrelu posoljenu vodu. Batatu će trebati nešto manje vremena pa ga stavite kuhati nešto kasnije nego krumpir. Dok se krumpir kuha vi pripremite ostale namirnice. Očistite i na sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, celer i mrkvu. Šampinjone lagano prebrišite pa nasjeckajte na listiće. Vrganje stavite u zdjelicu vrele vode da se namaču. Nasjeckajte listove peršina, majčine dušice i ružmarina. Dobro operite i naribajte koricu jednog limuna. U mužaru istucite sjemenke komorača.

02

Kada ste sve pripremili možete provjeriti da li vam se skuhao krumpir pa izradite pire. Krumpir i batat ocijedite pa ih vratite u lonac u kojem su se kuhali da se malo posuše. Dodajte maslac, posolite, popaprite pa izradite pire. Odložite ga sa strane da se ohladi dok vi dalje pripremate jelo.           

03

U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sve nasjeckano povrće, majčinu dušicu i korijandar. Sve skupa lagano kuhajte 10 minuta dok povrće malo ne omekša. Nakon toga dodajte nasjeckane gljive, namočene vrganje, sušenu nasjeckanu rajčicu, vinski ocat i 2 žlice ulja od sušenih rajčica. Kuhajte još desetak minuta pa dodajte crveno vino, malo vode u kojoj su se namakali vrganji i sjeckani češnjak. Malo pojačajte vatru pa pustite da zavrije. Nakon toga dodajte topli temeljac, slanutak i leću. Kuhajte sve još 10 minuta dok vam se tekućina ne reducira i zgusne. Na kraju dodajte sjeckani peršin pa posolite i popaprite. 

04

Prebacite sve u keramičku zdjelu, poravnajte vilicom pa na vrh stavite pripremljeni pire. U zdjelici pomiješajte izrađene mrvice kruha, limunovu koricu, sjeckani češnjak, sjeckane listiće ružmarina i žlicu maslinova ulja. S tom mješavinom pospite vašu pitu pa stavite peći 15 minuta u zagrijanu pećnicu. Pred kraj pojačajte gornji grijač da se pita malo zapeče. Poslužite toplo.

podijeli