Veganski burgeri od leće, slanutka i prosa

sastojci

  • 50 g žute leće
  • 75 g prosa
  • 2 češnja češnjaka
  • 80 g luka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 limenka slanutka (400 g)
  • 60 g mrkve
  • 0.5 mljevenog čilija
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 žlica senfa
  • 20 g zobenih pahuljica
  • 2-3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana
  • sol i papar

Način pripreme

01

Leću i proso zasebno skuhajte u slanoj vodi pa ih dobro ocijedite i istresite u dublju posudu.

02

Na jednu žlicu zagrijanog maslinova ulja stavite sitno narezani luk, naribanu mrkvu i pržite ih dok ne omekšaju i dobiju lijepu zlatnožutu boju. Dodajte protisnuti češnjak, još kratko pržite i dodajte kuhanoj leći i prosu.

03

Ostavite da se svi sastojci ohlade do sobne temperature. Slanutak ocijedite, isperite, ostavite da se dobro osuši pa ga vilicom grubo usitnite, a zobene pahuljice sitnije nasjeckajte. 

04

Leći i prosu dodajte sve sastojke osim lana i brašna, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.

05

Mljevenom lanu dodajte tri žlice tople vode i miješajte da dobijete gustu pastu pa umiješajte s ostalim namirnicama. Na kraju umiješajte brašno. Smjesa mora biti gusta i podatna za oblikovanje pa po potrebi dodajte još malo brašna.

06

Oblikujte 4 – 6 debljih pljeskavica i stavite ih u posudu za pečenje na papir za pečenje. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C po 10 – 12 minuta sa svake strane. 

07

Izvadite ih i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih ispržite u zagrijanoj tavici s obje strane na preostalom maslinovu ulju.

08

Poslužite uz salatu po želji.

Umjesto žute leće možete upotrijebiti i neku drugu vrstu.​

podijeli