sastojci

Sastojci za tijesto

  • 350 g oštroga brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 ml vode
  • sol
  • 40 g maslaca za kalup

Sastojci za nadjev

  • 400 g šparoga
  • 3 jaja
  • 200 g kiseloga vrhnja
  • 200 g slatkoga vrhnja
  • 100 g istarske skute (kravlje ili ovčje)
  • 40 g sira ribanca
  • sol
  • 1-2 grančice majčine dušice

Način pripreme

01

Od brašna, maslaca, jaja, soli i malo vode zamijesite tijesto pa ga položite na prozirnu foliju i prekrijte drugim komadom folije. Razvaljajte tijesto na debljinu oko 4 mm, 5 cm ali da bude veće od kalupa za 5 cm. Četvrtasti kalup premažite maslacem, stavite tijesto, obložite njime stranice kalupa, odstranite višak. Tijesto izbodite vilicom pa ga prekrijte aluminijskom folijom, a po foliji stavite suhoga graha i pecite oko 15 minuta na 180 °C.

02

U međuvremenu, očistite šparoge. Zamutite jaja s obje vrste vrhnja, dodajte naribanu skutu i sir ribanac pa malo posolite. Nakon 15 minuta pečenja, maknite grah i aluminijsku foliju, stavite na tijesto pola umaka od jaja i sira, poslažite šparoge, dodajte preostali umak, vratite u pećnicu i pecite još 25 - 30 minuta. Tart poslužite posut listićima majčine dušice.

U kuhinji uvijek imajte malo suhoga graha koji služi za ovakvo „slijepo“ pečenje tijesta; grah čuva prostor za nadjev, omogućava da se tijesto ravnomjerno digne. Grah spremite za sljedeća pečenja.​

podijeli