sastojci

  • 250 g riže Arborio
  • 100 g luka
  • 300 g šparoga
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 50 ml bijelog vina
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 100 g mladog špinata
  • 50 g mascarpone sira
  • 25 g maslaca
  • 2 povrtne kocke
  • 1 žlica narezanog vlasca
  • sol

Način pripreme

01

Šparogama odstranite donji čvrsti dio, narežite ih na veće komade i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane. 

02

U 1 l kipuće vode stavite povrtne kocke, kuhajte dvije minute i maknite s vatre. 

03

U većoj dubljoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju pržite sitno narezani luk do zlatnožute boje. Dodajte protisnuti češnjak, mladi luk narezan na kolutiće, jednu žličicu soli i rižu. 

04

Pržite na srednje jakoj vatri oko 2 minute pa zalijte bijelim vinom i pirjajte dok riža ne upije tekućinu. Podlijte s oko 200 ml povrtnog temeljca i nastavite pirjati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad riža upije tekućinu, postupak ponovite. 

05

Prilikom dolijevanja posljednje količine temeljca, dodajte mascarpone, sitnije nasjeckani špinat, maslac i kuhane šparoge pa lagano promiješajte, poklopite i maknite s vatre. Pustite da odstoji 5 minuta. Pospite narezanim vlascem i poslužite.

Ovo ukusno jelo možete pripremiti i od divljih šparoga.

podijeli