sastojci

  • 250 g riže okruglog zrna
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 300 g šparoga
  • 1 zelena tikvica
  • 1 žuta tikvica
  • 100 g zelenih mahuna
  • 100 g graška
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni papar
  • 3 žlice maslinovog ulja

Način pripreme

01

Povrće očistite, operite i narežite. Šparoge operite i uklonite im donji, tvrdi dio. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno narezan luk i pržite dok ne omekša i postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak i rižu pa sve uz miješanje pržite 2 – 3 minute.

02

Dodajte grašak, mahune, šparoge, tikvice narezane na ploške, sol i papar te uz miješanje nastavite kuhati još 15 – 20 minuta uz postupno dodavanje vrućeg povrtnog temeljca. Pred kraj dodajte peršinov list. Maknite s vatre prije nego sva tekućina iskuha jer rižoto mora ostati sočan, a nikako suh i slijepljen. 

Šparoge presavijte i one će same puknuti. Donji, tvrdi dio uklonite, a u rižotu koristite samo gornji, mekani dio šparoga.​

podijeli