Prilog od heljde s umakom od gljiva

sastojci

Za prilog

  • 250 g heljdine kaše
  • 140 g luka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar

Za umak

  • 600 g šampinjona
  • 100 g luka
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 0.5 žličice sušenog mažurana
  • 0.5 žličice čilija u prahu
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 25 g maslaca
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

U kipuću, blago posoljenu vodu stavite heljdu, kratko prokuhajte, poklopite i maknite s vatre. Nakon 15-ak minuta je ocijedite i ostavite da se ohladi.

02

U tavu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite na kocke narezani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak, pržite još jednu minutu pa dodajte ocijeđenu heljdu. Popaprite, lagano posolite i pržite lagano miješajući da se heljda zagrije. Maknite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom, poklopite i ostavite na toplom.

03

Umak pripremite tako što ćete na zagrijano ulje staviti sitno narezani luk i pržiti ga do zlatnožute boje. Potom dodajte na veće komade narezane šampinjone i pržite ih dok ne ispari tekućina koju su pustili. Dodajte maslac, timijan, mažuran, čili, posolite, popaprite i na srednje jakoj vatri pržite 2 - 3 minute.

04

Zalijte bijelim vinom, kratko promiješajte i ostavite minutu da vino prokuha. Zalijte vrhnjem za kuhanje i 100 ml vode.

05

Kuhajte na laganoj vatri 5 - 6 minuta, po potrebi dosolite i popaprite pa poslužite uz pripremljenu heljdu.

Šampinjone možete zamijeniti drugim gljivama ili kombinacijom više vrsta​

podijeli

Proizvodi iz recepta