sastojci

  • 200 g kus kusa
  • 500 g šparoga
  • 75 ml maslinova ulja
  • 100 g luka
  • 150 g crvene paprike
  • 150 g žute paprike
  • 0.5 vezice krupno narezanog peršina
  • 200 g grčkog jogurta
  • sol i papar
  • 800 g fileta lososa
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 0.5 žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar

Način pripreme

01

Šparogama odstranite donji čvrsti dio, narežite ih na veće komade i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. Ocijedite ih i ostavite sa strane. 

02

U veću tavu ulijte 500 ml vode, dodajte jednu žličicu soli, stavite na vatru i pustite da zakuha. Uspite kus-kus, lagano promiješajte, poklopite, maknite s vatre i ostavite da stoji pet minuta. Kus-kus prebacite u veću zdjelu, prelijte s 50 ml maslinova ulja i lagano promiješajte vilicom kako bi se zrna odvojila i ravnomjerno prekrila uljem. 

03

Na preostalom maslinovu ulju popržite sitno narezani luk do zlatnožute boje pa dodajte paprike narezane na kockice i kratko pržite. Dodajte kus-kusu zajedno s kuhanim šparogama, narezanim peršinom, popaprite i promiješajte. 

04

Maslinovu ulju dodajte limunov sok, češnjak u prahu, malo papra i jednu žličicu soli. Promiješajte, a zatim pripremljenom mješavinom premažite filete lososa. 

05

Filete lososa stavite s kožicom prema dolje u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C oko 15 minuta. Pečeni losos poslužite na podlozi od kus-kusa preliven grčkim jogurtom.

Kus-kus možete zamijeniti rižom.​

podijeli