Burgeri od batata s veganskom majonezom i guacamole umakom

sastojci

  • 4 okrugla peciva sa sjemenkama za burgere

Burger

  • 250 g skuhanog batata
  • 200 g kuhanog bijelog graha
  • 80 g ljubičastog luka
  • 10 g mljevenih lanenih sjemenki
  • 0.5 g mix azijskih začina (kurkuma, čili, korijander, kumin)
  • 6 g soli
  • 0.1 g mljevenog papra
  • 10 g sitno sjeckanog lista peršina
  • 40 g zobenog brašna
  • 60 g krušnih mrvica
  • 200 ml ulja za prženje

Veganska majoneza

  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml biljnog napitka od soje
  • 2-3 g soli
  • sok 0.25 limuna
  • 10 g sitno sjeckanog svježeg vlasca
  • 10 g senfa

Guacamole umak

  • 300 g avokada
  • 100 g ljubičastog luka
  • 1 čili papričica
  • 50 g pečenih rajčica
  • sok 1 limete
  • 2 g soli
  • 80 g rotkvica
  • 60 g svježeg krastavca
  • 30 g baby blitve

Način pripreme

01

Za guacamole umak izaberite zreliji avokado, prepolovite, maknite košticu i izdubite žlicom. Meso avokada pokapajte sokom limete. Sitno nasjeckajte luk i rajčicu. Čili papričici maknite sjemenke i sitno nasjeckajte. Usitnite avokado vilicom, dodajte luk, rajčicu i papričicu, začinite solju i sokom limete, sve dobro promiješajte.

02

Za majonezu stavite u posudu ulje, napitak od soje, limunov sok, senf i sitno sjeckani svježi vlasac, posolite i miksajte štapnim mikserom.

03

Batat (oko 300 g) ogulite, narežite i skuhajte. Napravite pire, dodajte grah koji ste blendali ili zgnječili vilicom, sitno sjeckani luk i peršin, mljevene lanene sjemenke, začinite solju, paprom i azijskim miksom začina, dodajte zobeno brašno, sve dobro izmiješajte. Mokrim rukama oblikujte četiri burgera, uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju, odložite na papirnati ubrus. Peciva razrežite i tostirajte unutarnju stranu. Stavite na pecivo malo majoneze, dodajte burger, ponovno majonezu, zatim 2 – 3 listića baby blitve, 2 – 3 tanke ploške krastavca i rotkvice, završite guacamole umakom, poklopite i poslužite.

podijeli