Svinjski gulaš

sastojci

  • 700 g svinjske plećke ili mišića
  • 600 g crvenog luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 100 g mini rajčica
  • 10 g mljevene paprike
  • 40 g rajčice koncentrata
  • 40 g brašna
  • 60-80 g svinjske masti
  • grančica ružmarina
  • 1.5 l mesnog temeljca

Temeljac

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra
  • kosti

Način pripreme

01

Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, a potom podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte kosti, zrna papra te listiće i stabljike peršina pa kuhajte 20 minuta.

02

Luk sitno nasjeckajte i na masti pirjajte 30 minuta na laganoj vatri.

03

Meso narežite na kocke 3 x 3 cm, posolite i marinirajte dok se luk pirja. Nakon što se luk pirjao 30 minuta, dodajte kocke mesa i dalje pirjajte na laganoj vatri, pospite brašnom, podlijte s malo temeljca (samo da prekrije meso) pa nastavite lagano pirjati i podlijevati stalno miješajući. Na pola kuhanja dodajte grančicu ružmarina.

04

Na malo maslinova ulja (20 ml) zapržite rajčicu, dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa dodajte papriku, podlijte s malo temeljca i ubacite u meso pri kraju kuhanja. Na kraju dodajte mini rajčicu, kušajte, a ako bude potrebno, još začinite i poslužite.

Za gulaš izaberite meso koje ima više mišićnog tkiva.​

podijeli