Palenta s laganim gulašom

sastojci

Za palentu

  • 400 ml mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 140 g palente
  • 50 g parmezana
  • sol

Za gulaš

  • 800 g svinjetine od buta u komadu
  • 50 ml ulja
  • 100 g sušene slanine (špek)
  • 1 limenka slanutka (400 g)
  • 3 češnja češnjaka
  • 0.5 žličice mljevene crvene paprike
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Svinjetinu narežite na kockice. 

02

U dublju, širu posudu ulijte ulje, 100 ml vode i zagrijte na srednje jakoj vatri da zakuha. Dodajte narezanu svinjetinu, sitno narezani luk, posolite, popaprite, promiješajte i pirjajte poklopljeno oko 1 sat na laganoj vatri ili dok meso ne omekša. 

03

Dodajte sitno nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, na manje ploške narezanu slaninu, kratko pirjajte i dodajte sjeckanu rajčicu. 

04

Pirjajte još 10-ak minuta na srednje jakoj vatri pa dodajte ocijeđeni i isprani slanutak i kuhajte još 10-ak minuta. 

05

U dublju posudu ulijte mlijeko, 350 ml vode, dodajte maslac i 1 žličicu soli, pustite da zavre, a zatim miješajući dodajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 minute uz neprestano miješanje. 

06

Maknite s vatre, umiješajte sitnije naribani parmezan i držite poklopljeno do posluživanja. 

07

Gulaš poslužite s pripremljenom palentom i pospite nasjeckanim peršinom.

Gulaš možete dodatno obogatiti šampinjonima ili nekim drugim gljivama.​

podijeli