Gulaš od vepra s palentom

sastojci

  • 800 g mesa vepra
  • 800 g crvenoga luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 100 g pelata rajčice
  • 50 g svinjske masti
  • 150 ml crnoga vina
  • 1 bobica kleka
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • sol i papar
  • 150 g palente
  • 100 ml mlijeka
  • 400 ml vode
  • 60 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja

Način pripreme

01

Meso narežite na kocke, prelijte ga crnim vinom i ostavite da odstoji 1 - 2 sata.

02

Nasjeckajte luk i češnjak, mrkvu na krupno naribajte, a celer i peršin nasitno. Zagrijte mast, dodajte luk i pirjajte ga 30 minuta na laganoj vatri.

03

U međuvremenu meso izvadite iz paca, posušite ga i posolite pa zapecite sa svih strana na svinjskoj masti zajedno s nekoliko listića sitno nasjeckanog ružmarina. Vino od paca sačuvajte.

04

Nakon 30 minuta pirjanja luka, dodajte u tavu mrkvu, celer i peršin. Kratko ih pržite, a potom im dodajte kocke mesa i sitno nasjeckani češnjak. Podlijte vinom, malo posolite, dodajte klekovu bobicu i pelate rajčice pa pirjajte dok meso ne omekša. Začinite, po želji, solju i paprom.

05

Za palentu zakipite mlijeko, vodu i maslinovo ulje pa posolite. Kada proključa, zakuhajte palentu i kuhajte 2 - 3 minute, a na kraju dodajte kockice ledenog maslaca. Gulaš poslužite s palentom uz dodatak grančice ružmarina.

Za gulaš vam treba onoliko luka koliko i mesa, tako ćete dobiti gust umak.​

podijeli